Voor chronisch zieken grotere kans op energiesteun

Chronisch zieken zoals mensen met MS krijgen een grotere kans op energiesteun. De overheid heeft namelijk de aanvraagtermijn voor het Tijdelijk Noodfonds Energie verlengd tot en met april 2023. Dit in het besef dat een chronische aandoening of beperking gevolgen kan hebben voor het energieverbruik. Zo meldt Ieder(in), koepelorganisatie van mensen met een chronische ziekte of handicap. MS Vereniging Nederland is lid daarvan.

gloeilampmannetje met stopcontactVeel chronisch zieken of mensen met een handicap blijken in de praktijk extra stookkosten te hebben vanwege hun aandoening. Dit omdat ze moeilijk de thermostaat lager kunnen zetten. Of omdat er extra stroomverbruik is door elektrische hulpmiddelen of medische apparatuur.

In januari 2023 haalde een Kamermotie van Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging, BBB) en Pieter Omtzigt (partijloos) het niet om deze mensen extra en langer tegemoet te komen. Dat gebeurt nu dus toch. Mogelijk mede omdat intussen het Centraal Planbureau (CPB) aan het kabinet heeft geadviseerd in meer financiële armslag te voorzien voor mensen die het minder ruim hebben.

Het Noodfonds biedt financiële steun aan huishoudens met een hoge energierekening en een inkomen tot maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Ieder(in) en andere organisaties hadden de afgelopen maanden veel kritiek op de ingewikkelde aanvraagprocedure voor een bijdrage uit het Noodfonds. Meer informatie is te vinden op de website van het energiefonds onderaan dit bericht. Op de website van Ieder(in) is te zien dat er ook nog andere mogelijkheden zijn voor energiesteun. Daarbij zitten regelingen van de belastingdienst, zorgverzekeraars en compensaties van diverse gemeenten.

Regeling blokaansluitingen

Daarnaast kunnen sommige mensen met een chronische ziekte er wellicht van profiteren dat de regering een regeling gaat treffen voor de hoge energieprijzen voor huishoudens met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting. Het is de bedoeling dat de regeling voor zulke blokaansluitingen vanaf 25 april 2023 gaat gelden.

Samenloop regelingen

Los daarvan beziet de regering de mogelijkheden om te voorkomen dat de samenloop van sommige financiële regelingen nadelig uitpakt. Uit een brief aan de Tweede Kamer van 29 maart 2023 blijkt dat dit bijvoorbeeld kan gelden voor alleenverdieners met een uitkering of echtparen bij wie een uitkering van een van beide partners het enige inkomen is. Door verschillende regelingen, die elkaar bijten, ontvangen zij soms te weinig toeslagen. Vóór de zomer van 2023 wil het kabinet komen met mogelijke oplossingen.

Bronnen

https://iederin.nl/aanvraagtermijn-noodfonds-energie-verlengd-april/
https://www.noodfondsenergie.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/03/31/tegemoetkoming-hoge-energieprijzen-voor-huishoudens-met-blokaansluiting-eind-april-van-start
https://msweb.nl/actueel/nieuws/geen-extra-energiesteun-voor-chronisch-zieken/
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/03/29/samenloop-van-regelingen-pakt-nadelig-uit-voor-groep-alleenverdieners-met-uitkering
https://msweb.nl/actueel/nieuws/meer-financiele-armslag-voor-wie-het-minder-ruim-heeft/
https://msweb.nl/actueel/nieuws/meer-financiele-steun-nodig-voor-chronisch-zieken-zonder-baan/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *