Videogametherapie verbetert ‘verwerkingssnelheid’ bij MS

Het ziet ernaar uit dat een interactieve videogame effectiever is voor het verbeteren van de ‘verwerkingssnelheid’ van MS-patiënten met cognitieve stoornissen, dan een computerwoordspel. Die verbetering houdt ook langer aan. Dat blijkt althans uit een onderzoek waarbij een proeftest is verricht, gepubliceerd in het Britse Multiple Sclerosis Journal (25 juni 2020). 

Bij de test zijn de resultaten vergeleken van twee producten van het Amerikaanse softwarebedrijf Akili Interactive, namelijk de videogame AKL-T03, en het computerwoordspel AKL-T09.

De uitkomst is, dat zowel bij de videogame als het computerwoordspel de ‘verwerkingssnelheid’ verbetert. Maar bij de videogame houdt de verbetering minstens acht weken langer aan dan bij het computerwoordspel. 

Aan de het onderzoek hebben 44 mensen met MS deelgenomen. Hun gemiddelde leeftijd bedroeg 51,7 jaar. Zij hadden een ziekteduur van gemiddeld 13,2 jaar. Allen hadden een milde tot matige cognitieve stoornis.

Deze was bepaald met de Symbol Digit Modalities Test (SDMT). Dit is een test waarmee geheugen-/verwerkingssnelheid wordt gemeten. De ‘verwerkingssnelheid’ is de snelheid waarmee iemand informatie opneemt en erop reageert. Het is een van de cognitieve functies die bij MS vaak wordt aangetast. 

De 44 deelnemers zijn in twee groepen verdeeld. Een groep van 23 personen werkte met het videospel AKL-T03. Dit videospel past de moeilijkheidsgraad automatisch aan de vaardigheden van de gebruiker aan.

De overige 21 deelnemers aan het onderzoek kregen de opdracht aan het woordspel AKL-T09 deel te nemen. Alle deelnemers moesten het spel 25 minuten per dag spelen. Vijf dagen per week en zes weken lang. Zij werden beoordeeld vóór aanvang van de studie, bij beëindiging van de spelfase na zes weken, en acht weken nadat zij gestopt waren. 

70 procent

Acht weken na beëindiging van de spelfase had 70 procent van de mensen die bij de videogamegroep waren ingedeeld een gemiddelde toename van 4 punten bij de SDMT gescoord. Slechts 37% van de deelnemers aan de woordspelgroep behaalde dit resultaat.  

Gezien de gunstige uitkomst van de test die tijdens de studie is toegepast, is besloten uitgebreider onderzoek te verrichten. 

Bronnen: Multiple Sclerosis News Today, National MS Society Every Day Health 

 

Deze berichten vind je misschien ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.