Verwarring rond vergoeding ozanimod opgelost

De verwarring die RR MS-patiënte Meike ’t Hart ondervond met de levering en vergoeding van ozanimod (merknaam Zeposia), is binnen een paar dagen opgelost.

Onderzoek en MS medicatieDit dankzij haar MS-verpleegkundige, die daarbij met succes de fabrikant van het medicijn – de farmaceut Bristol-Myers Squibb (BMS) – heeft ingeschakeld. Levering en vergoeding zijn weer verzekerd.

Meike meldde MSweb dat ze ozanimod niet langer meer verstrekt kreeg tenzij ze het zelf zou betalen. Paniek dus. Maar haar MS-verpleegkundige en MSweb kwamen er met veel bellen en mailen achter dat die weigering vooral gebaseerd was op een misverstand, van zowel haar apotheker als haar verzekeraar.

Om dat ook voor andere mensen te voorkomen legt de farmaceut desgevraagd uit: “Zeposia is voor de indicatie MS opgenomen binnen het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS)”, aldus BMS-woordvoerder Ronald Jager. Dat is afgelopen jaar definitief geregeld.

“Sinds 1 augustus 2021 zijn er vanuit de zorgverzekeraars nadere voorwaarden gesteld waarbij door de apotheek gebruik moet worden gemaakt van een door de arts ingevuld categorie 4-machtigingsformulier. Per 1 november 2021 zijn deze nadere voorwaarden aangepast en vereenvoudigd zodat de apotheek kan volstaan met een door de apotheek ingevulde apotheekinstructie die in categorie 2 valt. Een machtigingsformulier is dus niet meer nodig”.

Misschien niet voor iedereen duidelijk maar het moet zo dus wel voor alle betrokken patiënten goed gaan. Overigens had de farmaceut in de vorige fase, waarin per stuk Zeposia € 8,24 niet werd vergoed, hiervoor al een terugbetaalregeling ingesteld ten bate van de patiënt.

Ook vanuit neurologen hebben we te horen gekregen dat mensen met RR MS zonder meer recht hebben op een vergoede regeling voor het medicijn ozanimod.

“Maar voorlopig uitsluitend mensen met MS. Het middel komt binnenkort weliswaar misschien ook beschikbaar voor mensen met een andere ziekte, maar dat is nu nog niet zo. Misschien dat dat de verwarring heeft veroorzaakt“.

Bronnen onder meer:

www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/o/ozanimod

msweb.nl/actueel/nieuws/positief-advies-ozanimod/

www.medicijnkosten.nl/medicijn

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.