Grote verschillen in kosten parkeren gehandicapten

De kosten die gemeenten berekenen voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) of een eigen parkeerplek verschillen enorm. De goedkoopste kost niets en de duurste meer dan € 600. In de Tweede Kamer zijn over deze ongelijkheid vragen gesteld door Lucille Werner (CDA, ook bekend als televisiepresentator). De demissionaire minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) heeft daarop toegezegd het er nog eens over te zullen hebben in het zogeheten bestuurlijk overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Verschillen kosten parkeren gehandicaptenEen van de voorwaarden voor het krijgen van een gehandicaptenparkeerkaart is dat je niet verder dan 100 meter kunt lopen. Voldoe je daaraan, dan kun je een in de hele Europese Unie geldige parkeerkaart krijgen. Daarmee parkeer je de auto op een plek met het bekende vierkante blauwe bord met rolstoel. Andere bestuurders mogen hun auto hier niet parkeren. De kaart moet zichtbaar zijn aan de binnenkant van de autovoorruit. Buiten de EU is de kaart ook nog geldig in Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen.

Gratis parkeren

In alle Nederlandse gemeenten parkeer je met de kaart gratis op gehandicaptenparkeerplaatsen, tenzij deze zich achter een slagboom bevinden. Maar je mag meestal maar voor een beperkte tijd parkeren. Daarnaast zijn er gemeenten waar je overal onbeperkt gratis mag parkeren. Maar dat verschilt per gemeente. In Zwolle en Amsterdam mag je bijvoorbeeld op de gehandicaptenparkeerplaats niet langer dan 3 uur parkeren met een parkeerschijf. Wil je in Amsterdam overal kunnen parkeren, dan moet je je vooraf aanmelden met je kenteken bij een centraal loket.

Geen vaste prijs

Er is geen vaste prijs voor de parkeerkaart, hij moet alleen kostendekkend zijn voor de gemeente. De ene gemeente is blijkbaar ‘kostenbewuster’ dan de andere, want de prijzen verschillen stevig. Net als voor de benodigde medische keuring. Gemiddeld kost de kaart rond de € 65. Een dure gemeente, zoals Haarlem vraagt € 143 voor de eerste aanvraag (inclusief keuring) en € 74.60 bij vernieuwing. In de gemeente Oss is de kaart helemaal gratis. Sommige gemeenten geven korting aan mensen met een kleine beurs of betalen de GPK uit het budget voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Eigen parkeerplek

Is het niet mogelijk om vlakbij je huis of werk te parkeren, dan kun je een vaste eigen parkeerplek aanvragen. Dit brengt wel extra kosten met zich mee, namelijk voor de paal waarop het kenteken van de auto staat en de belijning op de straat.

Ook wat die kosten betref, kun je maar het beste in Oss wonen, daar is het gratis. Om maar weer te vergelijken met Haarlem: deze gemeente vraagt voor de aanvraag € 318 en daarbovenop € 147 voor plaatsing van het bord. Als je dan ook nog een grotere plek nodig hebt omdat je anders niet met je rolstoel je auto in kan, rekenen ze er nog eens € 69,70 bij. In totaal ben je daar dan, inclusief de benodigde kaart € 677,70 aan kwijt.

Vragenuurtje

Lucille Werner, zelf gehandicapt, stelde de misstand van de verschillende tarieven op 22 juni 2021 aan de orde in het vragenuurtje van de Tweede Kamer. Waar demissionaire minister Ollongren liet blijken niet van zins te zijn aan die verscheidenheid paal en perk te stellen. Zij vindt dit de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Wel zal ze het punt aankaarten in haar overleg met de gemeenten.

Of er ooit een landelijke maximumprijs komt voor de gehandicaptenparkeerkaart is de vraag. Dit ondanks de gelijkheidseisen zoals vastgelegd in het VN-verdrag Handicap en het tamboereren hierop van belangenorganisaties als Ieder(in) en de Patiënten federatie Nederland. De kwestie ligt voorlopig bij de gemeenten. En wat die van plan zijn weten we binnenkort, want de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraden zijn al volgend voorjaar. We zullen zien welke partijen zich dan sterk maken voor gelijkstelling.

 

https://iederin.nl/grote-verschillen-tussen-gemeenten-in-lokale-inclusie/.

https://nos.nl/artikel/2385288-groot-verschil-in-kosten-gehandicaptenparkeerkaart-tussen-gemeenten

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/nieuws-grote-verschillen-in-kosten-gehandicapten-parkeervoorzieningen

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/kamer_in_het_kort/cda-stelt-vragen-over-tarieven-parkeerkaart-voor

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersregels/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-een-gehandicaptenparkeerkaart-aan

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.