Verbod op plastic rietjes niet altijd goed voor mensen met MS

Het wettelijke verbod op plastic rietjes dat per 2021 ingaat, kan een probleem worden voor chronisch zieken en gehandicapten, onder wie mensen met MS . Patiëntenvereniging Iederin pleit daarom voor een uitzondering op de wet, zodat plastic rietjes in sommige gevallen gebuikt mogen blijven. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS) werkt naar verluidt aan een oplossing.

Plastic rietjes vormen 0,025% van de plastic soep in de oceaan. Ook al is het maar een klein deel van de problematiek, een verbod draagt wel bij aan een beter milieu. Maar voor mensen met een handicap zijn die plastic rietjes vaak onmisbaar, bijvoorbeeld als je een beker niet meer vast kunt houden of slikproblemen hebt.

Wat ontbreekt is een goed alternatief voor het buigbare, plastic rietje. Die rietjes zijn er wel, maar ze zijn niet buigzaam en duurder. En je moet ze steeds schoonmaken, wat niet eenvoudig is als je al een slechte handfunctie hebt of kampt met vermoeidheid. Daardoor wordt je afhankelijkheid ook nog eens groter.

Mogelijkheden en onmogelijkheden

Verder kijkend dan alleen het rietje, zie je dat het voor gehandicapten en chronisch zieken trouwens nog niet makkelijk is om milieubewust te leven. Een paar voorbeelden:

  • Incontinentiemateriaal:
    Dit bevat plastic en wordt na eenmalig gebruik weggegooid. Alternatieve ideeën zijn er wel. Bijvoorbeeld het aanbrengen van een vochtindicator in de luier. Dan hoef je alleen een nieuwe als hij nat is. Ook gescheiden inzameling maakt het gebruik duurzamer en dat is ook nu al mogelijk. En er zijn biologisch afbreekbare luiers, maar die zijn helaas duurder.
  • Katheters:
    Wegwerpkatheters worden het meest gebruikt. Maar er zijn ook herbruikbare versies op de markt. Die zijn goedkoper, echter lastiger in gebruik omdat ze in minder soorten beschikbaar zijn en dus niet goed aangepast aan de gebruiker. Ook blijkt uit onderzoek dat de kans op ontstekingen groter is door minder hygiëne. De wegwerpkatheters zijn apart verpakt en voorzien van een glijmiddel. Dat is bij de herbruikbare niet het geval.
  • Reizen:
    ”Pak wat vaker de fiets”, is een mooie slogan maar vaak geen optie voor mensen met MS, omdat de kracht of het evenwicht ontbreekt om te fietsen. Een driewieler kan, tijdelijk, een oplossing zijn. “Neem de trein in plaats van de auto of het vliegtuig”, valt ook regelmatig af. Neem maar eens een doos katheters, een pak incontinentiemateriaal, een zak met pillen en spuiten mee in de trein als niemand je helpt bij het dragen. Ook overstappen is geen pretje en niet al het openbaar vervoer is even toegankelijk. De auto brengt je van deur tot deur en daarin kun je makkelijk je hulpmiddelen kwijt . Vliegen is voor lange afstanden sneller en goedkoper dan de trein. Spullen meenemen blijft net als bij de trein lastiger.
  • Eten:
    Voorgesneden voedsel is erg handig als je, zoals veel mensen met MS, vaak vermoeid bent of spierzwakte ervaart. Bij de supermarkt is dit soort voedsel echter verpakt in plastic zakken. Bij andere winkels kun je overwegen een eigen kom/bakje mee te nemen en daar je eten in te laten doen. Een alternatief is natuurlijk dat iemand anders je eten voorbereidt. Maar wil je zo lang mogelijk onafhankelijk zijn, dan zul je al snel de kant en klaar maaltijd verkiezen boven het schillen van de aardappelen en het snijden van groente. Wat je altijd kunt doen, is minder vlees eten en zo min mogelijk eten weggooien.

Kortom: natuurlijk gaat het milieu ons allemaal aan. Ook als chronisch zieke kun je jouw steentje bijdragen aan een beter milieu. Maar al zijn er mogelijkheden om duurzamer en milieuvriendelijker te leven, voor mensen met MS is dat niet altijd een optie. Bij wet en regelgeving is het daarom van belang, dat vanaf het begin wordt gekeken naar wat de invloed hiervan is op zieken en gehandicapten. Anders gezegd: bij het ontwerp van wet en regelgeving moet inclusiviteit altijd inbegrepen zijn.

Bronnen:

Duurzaamheid, milieu, plastic en een handicap

www.oneworld.nl/lezen/opinie/klimaatstrijders-negeer-mensen-met-een-handicap-niet-langer/

www.europarl.europa.eu/news/nl/press-room/20190321IPR32111/europees-parlement-verbiedt-wegwerpplastic-vanaf-2021

www.shopcatheters.com/ar-catheters-which-one-to-buy-disposable-or-reusable.html

Beperk milieubelasting van luiers en incontinentiemateriaal

 

 

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Er zijn toch ook wel duurzame rietjes denkbaar, van bijv. bamboe. Zo kunnen mensen die een rietje nodig hebben deze toch blijven gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.