Duits onderzoek ondersteunt verband tussen MS en Epstein-Barr virus

Recent Duits onderzoek ondersteunt het vermoeden dat het Epstein-Barr virus (EBV) een rol kan spelen bij het ontstaan van MS.

Uit het onderzoek blijkt dat onder ruim 16.000 mensen met EBV 901 MS-patiënten zaten. Ieder van hen had een vroeg stadium van MS en had antistoffen tegen EBV opgebouwd. De groep was tussen de 27 en 41 jaar. Het onderzoek is verricht door wetenschappers van een aantal universiteiten in Duitsland, waaronder die van Berlijn.

Dat het EBV een rol zou kunnen spelen bij het krijgen van MS denken deskundigen al lang. Dat bij het Duitse onderzoek alle MS-patiënten antistoffen tegen EBV bij zich hadden betekent overigens nog niet dat EBV de oorzaak is van het krijgen van MS.

In dat geval zou iedereen die het virus heeft gehad MS moeten krijgen. Dat is niet zo. Daarnaast hebben veel mensen zonder MS wel het Epstein-Barr virus gehad.

Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat niet iedereen die MS heeft ook het Epstein- Barr virus heeft gehad. Mogelijk zijn er fouten gemaakt in deze onderzoeken. Zo zouden er verkeerde testmethodes kunnen zijn gebruikt of zaten er mensen bij die niet echt MS hadden. Maar dat is niet duidelijk.

Mogelijke oorzaken van MS

Wat de oorzaak is van MS en waarom de een het krijgt en de ander niet, is misschien wel de belangrijkste vraag die wetenschappers moeten beantwoorden om MS de wereld uit te kunnen krijgen.

Het meest aannemelijk is op dit moment dat een combinatie van factoren een rol speelt, zoals gebrek aan vitamine D, erfelijkheid, infecties en omgevingsfactoren. Hieruit blijkt wel dat het een complexe materie is, die nog veel onderzoek vraagt.

Bronnen

Deze studie is gepubliceerd in het Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry,

Zie ook

https://jnnp.bmj.com/content/early/2020/05/04/jnnp-2020-322941.info?versioned=true

https://www.ms-uk.org/weight-added-argument-ebv-triggers-ms

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.