
Veiligheid scootmobiel en elektrische rolstoel onvoldoende gegarandeerd
Mensen die een scootmobiel of elektrische rolstoel gebruiken, onder wie veel mensen met MS, weten niet zeker of die hulpmiddelen voldoende veilig zijn. Uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt namelijk dat de fabrikanten van die voertuigen de risico’s van het gebruik ervan niet goed in de gaten houden. Ze moeten dat beter documenteren, vindt de IGJ na een bezoek aan zeven van die fabrikanten in Nederland.
Geen van hen had een goed overzicht van de risico’s van hun vervoermiddelen. Dat wordt het risicomanagementsysteem genoemd. Dit systeem brengt alle risico’s in kaart en helpt bij het borgen van de veiligheid van een medisch hulpmiddel.
Fabrikanten van medische hulpmiddelen moeten bij het op de markt brengen van hun product het risicomanagementsysteem op orde hebben en dat ook onderhouden en evalueren. Zolang het medische hulpmiddel bestaat, moet de fabrikant gegevens erover verzamelen om het veilig gebruik ervan te borgen, zo staat in het IGJ-rapport van 18 augustus 2022.
Wettelijke verordening
Elektrische rolstoelen en scootmobiels moeten voldoen aan de Verordening medische hulpmiddelen (MDR). Dit is een Europese wet, die fabrikanten verplicht een effectief systeem van risicomanagement op te stellen vóór zij het medische hulpmiddel in de handel brengen. Dat betekent dat een fabrikant moet weten wat er fout zou kunnen gaan voordat hij zijn product lanceert. En dat hij dit oplost voor hij het op de markt brengt. Zijn er dan nog risico’s, dan moet hij die op papier zetten. Ook moet hij vooraf aan de gebruiker melden wat die risico’s zijn om zo de veiligheid te garanderen.
Veel mensen met MS zijn afhankelijk van een scootmobiel of elektrische rolstoel als het lopen slechter gaat. Voor je met zo’n apparaat op stap gaat, wil je graag weten waar je rekening mee moet houden. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Om dat te doen, lees je de bijgeleverde documentatie door en ga je voor een proefrit of zelfs op rijles.
Maar als de fabrikant in de documentatie niet schrijft waar je rekening mee moet houden, dan heb je aan die papieren dus niets. Zeer begrijpelijk dus dat daar eisen aan gesteld worden. Ook wil je dat het apparaat goed blijft werken. Daarom moet het periodiek worden nagekeken. Dat laatste doen meestal de leveranciers, zoals Welzorg en Medipoint. Maar de verantwoordelijkheid dat dit gebeurt, ligt dus bij de fabrikant.
Waarschuwing
Het IGJ geeft de fabrikanten de mogelijkheid orde op zaken te stellen. Blijven ze in gebreke, dan volgen er waarschuwingen en zo nodig sancties.
https://supportmagazine.nl/fabrikanten-van-elektrische-rolstoelen-en-scootmobielen-hebben-risicos-onvoldoende-in-beeld/
https://www.igj.nl/publicaties/rapporten/2022/08/18/fabrikanten-van-elektrische-rolstoelen-en-scootmobielen-hebben-risicos-onvoldoende-in-beeld
Leuk deze wet alleen mijn vrouw heeft een scoot maar door de wettelijke eisen is hij nu zo aangepast dat ze er niet meer op kan rijden. Wegens artrose had een wig wag gas/stuur maar dat mag niet meer. Ze heeft nu een bromfiets gas/stuur en die kan ze niet bedienen
Schiet lekker op zo!
Leuk deze wet alleen mijn vrouw heeft een scoot maar door de wettelijke eisen is hij nu zo aangepast dat ze er niet meer op kan rijden. Wegens artrose had een wig wag gas stuur maar dat mag niet meer. Ze heeft nu een bromfiets gas stuur en die kan ze niet bedienen
Schiet lekker op zo!