Veel elektrische rolplanken onvoldoende

De Waterlandse vervoerder EBS is door Vervoerregio Amsterdam beboet omdat veel elektrische rolstoelplanken onvoldoende bleken te werken. Portefeuillehouder Sharon Dijksma schrijft dat naar aanleiding van vragen van het Purmerendse raadslid Helana Aslander, die de gemeente vertegenwoordigt in de Regioraad van de vervoerregio.

Veel elektrische rolplanken onvoldoendeOnlangs deed een mindervalide Purmerender een boekje open over de slechte service van EBS aan invalide passagiers.

Voor Aslander was dat reden om de kwestie aan te kaarten bij de vervoerregio, voor de vervoerregio zelf was dat reden voor onderzoek bij het vervoersbedrijf. Daarbij werden 73 bussen onderzocht, en 38 procent van de bussen met een elektrische rolstoelplank bleek onvoldoende te werken. Daardoor kunnen reizigers in een rolstoel niet altijd zelfstandig en onbelemmerd gebruik maken van de bussen van EBS.

Overtreding van de afspraken

Dat is een overtreding van de afspraken die Vervoerregio Amsterdam met de vervoersbedrijven heeft gemaakt. ,,Bussen die niet voldoen aan de eisen van het Concessiebesluit worden beboet’’, antwoordt Dijksma op een vraag van het Purmerendse Regioraadslid.
Volgens haar wordt momenteel gewerkt aan een oplossing voor het probleem.

EBS vervangt voor eind oktober alle elektrische planken door handmatig bediende exemplaren. ,,Hierdoor kan EBS vanaf november de toegankelijkheid van de bussen weer garanderen voor reizigers met een mobiliteitsbeperking.’’ Aslander wilde ook weten of er bij het verlenen van een nieuwe concessie – eind 2020 wordt een nieuw contract voor het OV in Zaanstreek-Waterland vergeven – meer aandacht komt voor de toegankelijkheid van mindervaliden. Dat lijkt niet het geval. Maar het blijft toegestaan een elektrische rolstoel mee de bus in te nemen, antwoordt Dijksma.

Bron: Noordhollandsdagblad 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *