Vanaf 2024 meer ruimte voor bijverdienen met een uitkering

Minister Carola Schouten (ChristenUnie; Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) wil een verruiming van de mogelijkheid voor mensen met een uitkering – bijvoorbeeld voor werkloosheid – om iets bij te verdienen. Dat blijkt uit een brief die ze aan de Tweede Kamer heeft gestuurd met een twintigtal maatregelen ter versoepeling van de Participatiewet.

Carola Schouten
Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen

De verruimingsmaatregel zou in 2024 moeten ingaan en is bedoeld om uiteindelijk meer mensen naar vast werk toe te leiden. Dit is een van de hoofddoelen van de Participatiewet. Op dit moment gelden er verschillende regels rond bijverdienen.

De minister wil die vervangen door een regeling waarbij voor iedereen geldt dat gedurende een jaar bijverdiensten voor 15% buiten beschouwing blijven. Wie door individuele omstandigheden zoals een medische beperking of mantelzorgtaken niet meer uren kan werken, kan een verlenging krijgen van deze regeling.

Daarnaast wil de minister vastleggen dat een bijstandsgerechtigde niet direct meer wordt gekort op de uitkering na het in ontvangst nemen van hulp. Zij stelt voor toe te staan dat zo iemand zonder melding € 1200 per jaar mag aannemen. De Participatiewet vervangt sinds 2015 allerlei voorzieningen voor werk die samenhangen met – gedeeltelijke – arbeidsongeschiktheid. Woensdag 14 december debatteert de Tweede Kamer over de voorstellen van minister Schouten.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Beeld: ©RVD Ð Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.