Valpreventie ook goed voor mensen met MS

Dat mensen met MS meer risico lopen op vallen was al bekend. Daarom kan valpreventie, maatregelen om vallen te voorkomen, ook voor mensen met MS een uitkomst bieden. Twee recente onderzoeken bevelen dat aan.

Wytske Meekes
Wytske Meekes

Tot nu toe wordt valpreventie vaak ingezet voor ouderen. De uitkomsten van het onderzoek van Wytske Meekes van Tilburg University gaan weliswaar over valpreventie bij ouderen, maar zijn zeker net zo relevant voor mensen met MS. Een Iraans onderzoek onder mensen met MS beveelt trainingsprogramma’s voor valpreventie aan, speciaal voor mensen met MS.

Onderzoek naar risico op vallen bij mensen met MS is al vaker gedaan. Zo berichtte MSweb in maart 2021 over een Turks onderzoek onder 104 deelnemers bij wie het risico om te vallen toenam naarmate ze meer moeite hadden om verschillende looptests uit te voeren. Vorig jaar werd een soortgelijk onderzoek uitgevoerd onder 200 MS-patiënten van neurologische centra in Iran.

De uitkomst van dit onderzoek is dat mensen met een ernstiger vorm van MS aanzienlijk meer angst hebben om te vallen. De onderzoekers bevelen dan ook aan om mensen met MS trainingsprogramma’s aan te bieden om hun gezondheid en activiteitenniveau te verbeteren en hun angst om te vallen te verminderen.

Handvatten

De aanbevelingen uit het onderzoek van Wytske Meekes bieden concrete handvatten om vanuit de eerstelijnszorg, dus bijvoorbeeld via de huisarts of fysiotherapeut, valpreventie aan te bieden aan oudere patiënten met een hoog valrisico, zodat zij zorg op maat kunnen krijgen. Praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk zouden in kaart kunnen brengen welke kwetsbare ouderen meer risico lopen om te vallen en waar dat vandaan komt. Zij kunnen dan patiënten doorverwijzen naar de juiste begeleiding, zoals beweegprogramma’s.

Onderzoeker Meekes sprak met eerstelijnszorgverleners, die aangaven dat motivatie een sleutelrol speelt bij valpreventieprogramma’s. Dat geldt voor zorgverleners, maar ook voor ouderen – en ook bijvoorbeeld mensen met MS – zelf en hun omgeving. Van groot belang is dat valpreventie in de hele maatschappij onder de aandacht komt, vindt de kersverse dr. Meekes. Zij heeft voor haar onderzoek samengewerkt met onder meer het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel), dat gebruikmaakt van de registratie door huisartsen.

Als je bang bent om te vallen, kun je altijd bij je huisarts informeren of je kunt deelnemen aan een programma voor valpreventie. Bij de fysiotherapeut komt valpreventie vaak al vanzelf aan de orde, bijvoorbeeld bij balansoefeningen. Ten slotte zijn er ook andere mogelijkheden om valangst tegen te gaan, zoals tai chi, yoga of het speciaal voor mensen met MS ontwikkelde ReDiscoverMe.

Bronnen

https://www.nivel.nl/nl/nieuws/valpreventie-implementeren-complex-en-vraagt-inzet-van-patienten-hun-omgeving-en
https://brieflands.com/articles/jjcdc-127519.html

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.