Auto van het UWV in bruikleen? Inleveren, als je niet meer werkt

Als je stopt met werken en je had via het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) een auto in bruikleen, dan moet je die auto weer inleveren. Dat overkwam Almeerder Casper de Koekkoek, zo meldt de huis-aan-huis-krant Almere Deze Week.

Caspar is al jarenlang rolstoeler – de krant meldt niet in verband met welke handicap of ziekte – en werkte bij de politie. Via het UWV had hij een aangepaste auto in bruikleen. Daardoor kon hij ondanks zijn handicap 26 jaar lang blijven werken. Door hartproblemen werd hij op zijn 57ste volledig arbeidsongeschikt. Sindsdien krijgt hij een uitkering op basis van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).Daarom moest hij de auto inleveren. Hij had ‘m wel van het UWV kunnen overnemen maar dat had hem € 30.000 gekost en dat bedrag heeft hij niet.

“Ik had niet verwacht om op 57-jarige leeftijd volledig afgekeurd te worden, dus ben financieel niet voorbereid op deze hoge uitgaven. Met een totale afkeuring krijg ik nog maar 75% van mijn laatst verdiende inkomen“, zegt Caspar in Almere Deze Week. Hij is nu op zoek naar oplossingen voor dit probleem, bijvoorbeeld door crowdfunding.

Bekend

Een deel van de mensen met MS zal deze situatie bekend voorkomen, anderen zullen er wellicht in de toekomst mee te maken krijgen. Ben je hier niet op voorbereid, dan kun je voor onverwacht hoge kosten komen te staan, zoals in het geval van Casper.

De reden waarom de bruikleen-auto ingeleverd moet wordenbij het UWV is het feit dat je geen werknemer meer bent ophet moment dat je uit loondienst gaat. Je kunt dan geen gebruik meer maken van regelingen die voor werknemersgelden.

Tijdens je werkende leven geeft het UWV ondersteuning om te zorgen dat je je werk kunt blijven uitvoeren. Werk je niet meer, dan vervallen de regelingen via het UWV.  Voor hulpmiddelen en aanpassingenmoet je dan bij de zorgverzekering of de gemeente zijn. Dan is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van toepassing.

Heb je een eigen auto en gebruik je die voor je werk, dan kun je de noodzakelijke aanpassing vergoed krijgen van het UWV. Stop je met werken, dan hoef je de aanpassing niet uit de auto te laten halen. Maar heb je geen eigen auto, wordt die geleased of krijg je hem in bruikleen, dan moet je die weer inleveren. Je zult vervolgens bij de gemeente en je zorgverzekering moeten aankloppen voor aanpassingen en hulpmiddelen om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij. De gemeente vergoedt alleen de aanpassing aan je auto. Heb je zelf geen auto, dan kun je via de Wmo de gebruikelijke vergoedingen krijgen, zoals taxivergoeding, electrische rolstoel, scootmobiel, aangepast vervoer. De auto zelf zal wordt door de gemeente niet vergoed.

Tweedehands

Een andere mogelijkheid om te kunnen blijven rijden is te kijken of er een tweedehands aangepaste auto te krijgen is die bij jouw budget en handicap past. Je vindt ze bijvoorbeeld op de sites van autoaanpassers   en soms ook op onze vraag en aanbodpagina.

Bronnen:

almeredezeweek.nl/nieuws/algemeen/53362/almeerder-dreigt-aangepaste-auto-kwijt-te-raken

regelhulp.nl/onderwerpen/auto/aanpassingen-auto

 

 

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Regeling auto via UWV komt niet alleen te vervallen wanneer er geen arbeid meer is (lijkt me redelijk want bedoeld om makkelijk arbeid te kunnen verrichten) maar ook indien je een partner krijgt… in mijn situatie werd ervan uit gegaan dat de partner het dan ging overnemen en mij naar mijn wetk ging brengen. Zelfstandigheid, nachtdiensten en gewoon een partner hebben maakt niet uit. Auto inleveren wanneer je gaat samenwonen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.