Uitkomst hoger aantal MS-patiënten nu ook op Wikipedia

Eén van de ontelbare vrijwillige redacteuren van Wikipedia heeft de uitkomst overgenomen van een speurtocht van MS Vereniging Nederland naar het aantal mensen met MS in Nederland: niet één op 1000 Nederlanders maar waarschijnlijk één op 500. Een wijziging die voor zover bekend niet is aangebracht door iemand uit de gelederen van onze vereniging.

wikipedia logoDe internet-encyclopedie verwijst in dit verband naar het uitvoerige bericht hierover dat op 27 april 2020 verscheen op MSweb

Letterlijk schrijft Wikipedia nu: “De frequentie waarin de ziekte voorkomt verschilt per land en bevolkingsgroep. Volgens een schatting door MS Atlas, een gezamenlijk project van de Internationale MS Federatie (MSIF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation; WHO) uit 2013, is in de Benelux de prevalentie 1 op 1000.

Na 2013 zijn deze schattingen door de MS Atlas niet meer bijgewerkt, maar uit andere registraties (door huisartsen in zorgdatabank Nivel en de Hersenstichting) en steekproeven lijkt in 2020 dat het aantal in Nederland rond de 1 op 500 ligt”.

Waarmee het dus wel eens zou kunnen zijn dat er hier niet 14.385 MS-patiënten zijn, zoals de Internationale MS-Federatie (IMSF) meldt in haar als gezaghebbend beschouwde MS Atlas, niet 17.000 waarvan diverse MS-organisaties tot nog toe uitgaan, niet 25.197 Nederlandse MS-patiënten waarop vorig jaar het internationaal toonaangevende medische wetenschapsblad The Lancet uitkwam, zelfs niet 32.000 die begin dit jaar de Nederlandse Hersenstichting publiceerde, maar op grond van een steekproef onder anderhalf miljoen huisartspatiënten misschien wel 34.000.

Bronnen: Wikipedia en redactie MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.