Tysabri® (werkzame stof natalizumab) nu ook beschikbaar als injecties

Voor mensen met een zeer actieve vorm van RR MS, die Tysabri® (werkzame stof natalizumab) krijgen voorgeschreven, is dit middel voortaan ook – of mede -beschikbaar als twee onderhuidse injecties. Zo laat de farmaceut Biogen weten, de fabrikant van Tysabri.

toedienen van een injectieTot nog toe was Tysabri alleen via de bloedbaan in te brengen door middel van een zogeheten intraveneuze infusie. Injecteren gaat in de praktijk veel sneller. Zoals eerder gemeld op MSweb is aangetoond dat de injecties net zo veilig en effectief zijn als het bloedbaaninfuus.

Het is de bedoeling de Tysabri-injecties één keer per vier weken in het ziekenhuis toe te dienen, door een arts of verpleegkundige. Het injecteren duurt een paar minuten, de maximale tijd die tussen de twee injecties mag zitten is 30 minuten.

Na de injecties blijf je nog een uur in het ziekenhuis om te worden geobserveerd op klachten of symptomen als reactie op de injecties. Het Farmacotherapeutisch Kompas van het Zorginstituut Nederland meldt dat na zes doses deze observatietijd “kan worden verkort of geschrapt” (zie www.farmacotherapeutischkompas.nl/natalizumab).

Tysabri kan de frequentie van MS-terugvallen met ongeveer tweederde verminderen. Basis-info over de werking en de mogelijke bijwerkingen is elders te vinden op MSweb en verder onder meer op Apotheek.nl, een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie.

Bronnen: onder andere Biogen, Zorginstituut Nederland, Apotheek.nl en het MS-centrum Amsterdam.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.