Tweede Kamer wil uitkeringen verhogen

De Tweede Kamer wil diverse uitkeringen vanaf 1 januari 2024 extra verhogen. Dat kan ook voor mensen met MS betekenis krijgen. De Kamer kwam tot deze in moties verpakte uitspraak op donderdag 21 september 2023. En wel tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over de Troonrede van 19 september en de toen gepresenteerde begrotingen voor 2024.

Uitkeringsbedragen per 1 januari iets hogerOf en in hoeverre de financiële verbeteringen doorgaan is overigens nog niet zeker. Want alle moties moeten nu eerst worden vertaald in goedgekeurde wijzigingsvoorstellen (amendementen) op de begrotingen.

Bovendien kan er een wijziging komen in de plannen doordat op grond van de verkiezingsuitslag op woensdag 22 november 2023 een nieuwe Tweede Kamer wordt samengesteld, die dan vervolgens tot een ander besluit kan komen.

De kans op aangevulde uitkeringen ontstaat als de motie wordt uitgevoerd om het minimumloon in januari 2024 met 1,7 procent extra te verhogen. Nu ligt het minimum op 12,79 euro per uur. Er was al een stijging ingeboekt op grond van de loonstijgingen tot € 13,27 per uur. Met de extra verhoging wordt dat € 13,49.

De hoogte van alle uitkeringen in het Nederlandse stelsel van sociale zekerheid – bijvoorbeeld die van de Arbeidsongeschiktheidswet, de Ziektewet of Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) – is gekoppeld aan die van het wettelijk minimumloon. Als dat verhoogd wordt, stijgen die uitkeringen mee. Het voorstel tot een extra stijging kwam van GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie, met steun van de fracties DENK, BIJ1, Gündogan, PVV, Den Haan en Volt. Dit ondanks afraden van het demissionaire kabinet.

Extra financiële steun is verder te verwachten bij uitvoering van de moties tot beperking van de stijgende energierekening, verlaging van de benzineaccijns, het niet duurder maken van treinkaartjes en het verhogen van het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag.

Bronnen:
redactie MSweb, de Tweede Kamer, diverse kranten,
https://nos.nl/l/2491310
https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=2023D38267
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Het zou heel terecht zijn als de uitkeringen er minstens 2% meer bij krijgen ten opzichte van het miniumloon.
  Nu loopt het miniumloon steeds verder uit omdat de procenten die erbij komen voor hun meer opleveren dan de bijstand .
  Geen gezicht die stijgende armoede dat mensen genoodzaakt zijn in prullebakken te gaan zoeken naar statiegeld blikjes om zo hun boodschapje te kunnen betalen.

  Daarnaast hoop ik dat die 25% verdiensten omhoog gaat voor mensen die werken om ze extra te motiveren, 15% is echt schandalig .

  Er zou volgens onderzoek 6 miljard nodig zijn om de armoede op te vangen, ze geven er maar 2 miljard bij.
  Word tijd dat Rutte plaats gaat maken voor Wilders.
  Die wilt zich wel inzetten tegen de armoede en veiligheid .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.