Provincie Fryslân moet zich verdedigen voor treinen zonder toilet:

“Kijk serieuzer naar oplossingen voor ontbreken toiletten tussen Leeuwarden en Harlingen-Haven”

Sprinters met rolstoeltoilettenVandaag behandelt de Friese commissie voor bezwaar en beroep de klacht van de actiegroep Treinen Met Toiletten (TMT) over het ontbreken van toiletten op de treinen tussen Leeuwarden en Harlingen-Haven.

De toiletten zullen anderhalf jaar ontbreken, tegen de afspraken tussen de provincie en Arriva in. TMT vindt dat de provincie zich er te gemakkelijk vanaf maakt en zich verschuilt achter ‘overmacht’. De klacht wordt ondersteund door onder meer de Maag Lever Darm Stichting, patiënten-, gehandicapten- en seniorenorganisaties.

Anderhalf jaar treinen zonder toilet tussen Leeuwarden en Harlingen-Haven

Twee van de treinen die Arriva normaal in Fryslân laat rijden zijn kapot. Omdat er geen reservetreinen zijn laat Arriva op de kortste lijn in de regio treinen zonder toilet uit Gelderland rijden. Buik- en blaaspatiënten moeten echter bij aandrang gemiddeld binnen vijf minuten op een toilet terecht kunnen.

Echter, aangezien de rit tussen Harlingen-Haven en Leeuwarden 25 minuten duurt (maar uiteraard langer kan duren bij vertraging of een ongeval) én er geen toiletten zijn op tussengelegen stations is de trein voor hen geen optie meer.

“Geen echte alternatieven bekeken”

“De provincie stelt dat het laten rijden van treinen zonder toilet de minst slechte oplossing is. Zij heeft echter alleen gekeken naar bussen, het laten rijden van minder of kortere treinen of het enorm lang wachten op treinen uit het buitenland.

Dat vinden wij gezochte alternatieven om de huidige oplossing er beter uit te laten komen,” aldus Greetje van Amstel, woordvoerder van Treinen Met Toiletten. “Waarom kijkt de provincie niet naar eerdere inzet van de nieuw bestelde treinen voor de nieuwe concessie, het combineren van treinstellen met toilet met treinstellen zonder toilet of het tijdelijk treinen mét toilet huren van een andere vervoerder?”

“Toilet in trein nodig om naar school te gaan”

Een moeder van een kind met darmklachten komt mee naar de zitting. Zij zegt: “Waar ik altijd bang voor was, is nu gebeurd: geen toilet in de trein waarmee mijn zoon met de chronische darmziekte Colitis Ulcerosa naar school reist.”

Provinsjale Steaten stelde al eerder vragen

Matthijs de Vries (ChristenUnie) heeft al eerder vragen gesteld in de Steaten over de toiletloze treinen. Ook hij kreeg toen geen ander antwoord dan “overmacht” van Deputearre Steaten. Toen zei gedeputeerde Fokkens overigens nog geen officiële klacht te hebben binnen gekregen.

Die ligt er nu dus wel. De Commissie voor bezwaar en beroep doet binnen drie weken na vandaag uitspraak over de klacht.

Bron: www.treinenmettoiletten.nl/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *