Doneersites: verbeter toezicht op crowdfunding

Er moet beter toezicht komen op crowdfundingsacties voor goede doelen. Donateurs moeten de zekerheid krijgen dat hun geld goed terecht komt. Dat zegt crowdfundingsdeskundige Gijsbert Koren in reactie op het verdwijnen van doneersite Dream or Donate. Tientallen gebruikers vrezen dat ze kunnen fluiten naar hun geld.

Doneersites: Verbeter toezicht op crowdfunding“Er zijn tientallen crowdfundingsplatforms voor particulieren, waarvan Dream or Donate de laatste jaren de grootste was”, vertelt Koren. Volgens Koren is crowdfunding een mooie manier om financiering te regelen, maar moet het wel veilig zijn. “Daarom is beter toezicht nodig. Nu is daar eigenlijk geen sprake van. Je zou willen borgen dat het gedoneerde geld veilig is, dat het platform niet gemakkelijk te hacken is en dat er vooraf een check wordt gedaan naar de achtergrond van de directie van zo’n platform.”

Ook crowdfundingplatforms Getfunded en Whydonate zijn voorstander van een stevige controle op de werkwijze van de sites. “Investeer in beveiliging, dat doen wij ook. Hierdoor zijn we wellicht wat duurder, maar je hebt dan wel de garantie dat je geld goed terechtkomt. Ook wij beheren de geldstromen niet zelf en dat zou overal zo moeten zijn”, aldus Alex van Getfunded.

Wetgeving is nog toekomstmuziek

Een woordvoerder van de AFM laat weten dat er in Europees verband wordt gewerkt aan wetgeving om toezicht op doneersites mogelijk te maken. ,,Nu is er geen enkel toezicht op sites zoals Dream or Donate, het is wachten totdat Brussel met regelgeving komt’’, aldus een woordvoerder. Volgens hem is het inderdaad verstandig als de platforms het betaalverkeer via een derde rekening regelen. ,,Dat werkt prima. Als alle crowdfundingsorganisaties dit zouden doen, heb je een deel van de oplossing.’’

Crowdfunding voor bedrijven is wat dat betreft al beter geregeld. Daar houdt de Autoriteit Financiële Markten toezicht. Bij crowdfunding voor particulieren ontbreekt dit toezicht nog.

Verdwijning Dream or Donate

Aanleiding is het verdwijnen van doneersite Dream or Donate. Oprichter Robert-Jan Mastenbroek zegt dat zijn site is gehackt en dat hij is afgeperst door internetcriminelen. De verdwijning van Dream or Donate is schadelijk voor het imago van crowdfunding, vreest Koren. Hij houdt bij wat de verschillende crowdfundingsplatform opleveren en publiceert daarover op de website www.crowdfundingscijfers.nl.

Bron: AD en Dagblad van het Noorden

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *