Test met zelfrijdende rolstoel op Schiphol

Zelfrijdende rolstoelen op de luchthaven, daarmee wordt momenteel een test gehouden op Schiphol. De rolstoelen zijn voorzien van slimme technologie zodat ze zelf hun weg kunnen vinden. Het enige dat je hoeft te doen is op het schermpje van de stoel invoeren waar je moet zijn. Tijdens de pilot wordt een aantal reizigers met de zelfrijdende rolstoel naar de gate gebracht. Er loopt dan nog wel een begeleider met ze mee.

zelfrijdende rolstoel Japan
Bron: Support Magazine augustus 2017

De stoel is achterop voorzien van een bagagerekje en kan helemaal zelf zijn weg vinden. Obstakels ontwijkt hij doordat hij sensoren heeft die hem vertellen of er iets in de weg staat of loopt. Hij vraagt dan heel beleefd of iemand even aan de kant wil gaan.

De stoel beschikt daarnaast over een noodknop, zodat er ingegrepen kan worden als er toch iets mis mocht gaan. Na gebruik rijdt de stoel zonder passagier terug naar zijn standplaats. Een gek gezicht, zo’n lege zelfrijdende stoel, maar dat zal vast wel wennen.

Behalve voor mensen met een handicap, voor wie de afstanden te groot zijn of die visueel beperkt zijn, iets waar ook mensen met MS last van kunnen hebben, zijn de stoelen een uitkomst voor mensen die moeite hebben om de weg te vinden in het uitgebreide gebouwencomplex. Ook passagiers die geen Engels of Nederlands kunnen, zouden gebruik kunnen maken van de stoel om bij de juiste gate te komen.

Schiphol hoopt met de zelfrijdende stoel gehandicapten minder afhankelijk te maken, de klanttevredenheid te verhogen en assistenten beter in te kunnen zetten. De zelfrijdende rolstoel wordt al gebruikt in Japan. Daar rijden ze op Tokio International Airport. Na de test besluit Schiphol of de automatische rolstoel ook in Amsterdam een vaste plek krijgt op de luchthaven. In bijgaand filmpje kun je zien hoe zo’n ritje er dan uit gaat zien

Bronnen

https://nieuws.schiphol.nl/schiphol-en-axxicom-airport-caddy-testen-zelfrijdende-rolstoelen/>

https://supportmagazine.nl/schiphol-en-axxicom-airport-caddy-testen-zelfrijdende-rolstoelen/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *