Tatoeages mogelijk niet goed voor mensen met MS

Tatoeages zijn mogelijk niet goed voor mensen met MS. Uit onderzoek blijkt dat huid met tattoos minder zweet en daardoor mogelijk minder warmte afvoert. Voor mensen met MS is dit iets om in het achterhoofd te houden bij het laten zetten van een inkttekening op het lichaam. Verhoging van de lichaamstemperatuur kan MS-klachten verergeren en schubs uitlokken.

Tatoeages en MSVoor een tattoo spuit de tatoeëerder inkt in de huid met kleine prikjes. Hierdoor kunnen zenuwen en zweetklieren in de huid beschadigen. Ook kan op de plek van de tattoo het zweet minder goed de huid verlaten.

In het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Applied Physiology, kregen 10 mensen een pak aan met daarin warm water. Hierdoor steeg de interne lichaamstemperatuur met 1 graad Celsius.
De plekken waarop tattoos zaten bleken minder te zweten, maar het zweet brak wel op hetzelfde moment uit als bij de blanco huid.

Het lijkt erop dat de zenuwen het signaal om te gaan zweten wel goed doorgeven aan de hersenen, maar dat de vaten en zweetklieren in de geïnkte huid hier niet goed op reageren. Een kleine tattoo zal geen kwaad kunnen, maar grote of veel tatoeages kunnen op de lange termijn een negatieve bijwerking hebben.

Een tatoeage is ook vlak na het zetten niet geheel zonder risico, niet alleen voor MS-patiënten. Dat komt omdat de huid in meer of mindere mate ontstoken kan raken door het prikken, wat een verhoging van de temperatuur veroorzaakt.

Bronnen:
www.gilmorehealth.com/tattoos-interfere-with-sweating-according-to-study/

journals.physiology.org/doi/pdf/10.1152/japplphysiol.00427.2019

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.