International Progressive MS Alliance geeft €75.000 voor studie naar myeline blaren

Jeroen Geurts en Antonio Luchicchi hebben van de International Progressive MS Aliance een subsidie van €75.000 ontvangen voor het vervolg op hun eerdere onderzoek naar zogenoemde myeline blaren. Deze blaren ontstaan  door een verandering in de hechting van myeline aan zenuwbanen. De twee neurowetenschappers van het MS Centrum Amsterdam denken dat deze blaren het ontstekingsproces bij MS op gang kunnen zetten. Met deze subsidie gaan zij met een innovatieve techniek bestuderen wat het mechanisme is achter de vorming van de myeline blaren.

MS onderzoekVoor dit onderzoek maken Jeroen en Antonio gebruik van hersenmateriaal van overleden mensen met MS. Dit materiaal is op een bijzondere manier bewaard. Hierdoor kan met een laser microscoop onderzocht worden wat voor processen plaatsvinden in het weefsel waar de blaren zitten. Als het onderzoek goed verloopt willen zij vervolgens bestuderen of de myeline blaren inderdaad een ontsteking in het hersenweefsel kunnen veroorzaken.

International Progressive MS Alliance

De International Progressive MS Alliance (IPMSA) heeft één doel; een betere toekomst voor mensen met progressieve MS. Binnen de alliantie werken MS-organisaties uit circa 20 landen samen. Ook Stichting MS Research is betrokken bij de activiteiten van de alliantie. Op Wereld MS Dag heeft de IPMSA maar liefs 19 ‘Research Challenge Awards’ toegekend, één van deze subsidies ging naar het onderzoek van Jeroen en Antonio.
De 19 onderzoeken die nu van start gaan zorgen samen voor meer kennis over de mechanismen die bijdragen aan de progressie van MS. Een gebrek aan kennis op dit gebied belemmert namelijk de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Door te investeren in onderzoek, wil de alliantie nieuwe aanknopingspunten vinden en oplossingen voor alle mensen met progressieve MS.

Eerdere onderzoek naar blaren in MS

Begin 2021 is er een wetenschappelijke publicatie verschenen over eerdere bevindingen van het onderzoek dat al enkele jaren loopt. Een samenvatting hiervan is hier te lezen.

Het onderzoek van Jeroen Geurts en Antonio Luchicchi van de afgelopen jaren is mogelijk gemaakt door Klimmen tegen MS, Stichting MS Research, Ammodo KNAW award en Stichting Sandy MoveS

 
Bron: Amsterdam UMC, Locatie VUmc – 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.