Stamceltransplantatie bij MS ook voor zorgverzekeraars profijtelijk

De afspraak over stamceltransplantatie (aHSCT) bij MS in Nederland is niet alleen profijtelijk voor de betrokken patiënten, maar ook voor de zorgverzekeraars. Zo leert een berekening van het Zorginstituut Nederland. In een financiële paragraaf bij het officiële standpunt over deze materie concludeert het Zorginstituut dat het voordeel wel 8,5 ton per jaar kan bedragen.

hoog doeltreffende DMTBij die berekening is het instituut ervan uitgegaan dat de stamceltransplantatie- afspraak geldt voor 10-20 patiënten per jaar met zeer actieve RRMS en onvoldoende baat bij dure, ziekteremmende medicatie. Bij dat laatste gaat het in het bijzonder om zogeheten disease modifying therapies (DMTs).

Behandeling van zo’n patiënt kost de verzekeraars nu gemiddeld € 42.530,50 per jaar, zo blijkt uit de tabellen van het Zorginstituut. Voor stamceltransplantatie in Nederland komen die kosten uit op € 46.725 per patiënt, maar dan eenmalig.

Onzeker is nog of alle MS-patiënten die stamceltransplantatie krijgen daarna langdurig zonder ziekteremmers kunnen. Maar het Zorginstituut gaat ervan uit dat deze patiënten in de eerste drie jaar na stamceltransplantatie geen DMT nodig hebben. In de praktijk kan het voordeel voor de verzekeraars dus nog veel groter zijn als de betrokken patiënten langer zonder die medicatie kunnen, wat niet onwaarschijnlijk is. En een nog groter voordeel is te behalen als het aantal behandelde patiënten hoger wordt.

Het Zorginstituut Nederland heeft op 12 december 2022 het licht op groen gezet voor stamceltransplantatie aan een beperkte groep MS-patiënten in Nederland. Zie https://msweb.nl/actueel/nieuws/akkoord-over-stamceltransplantatie-in-nederland-voor-ms-patienten/ . Dit na consultatie van niet alleen de medisch specialisten en MS Vereniging Nederland, maar ook de zorgverzekeraars.

Bron:  https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/standpunten/2022/12/13/standpunt-stamceltransplantatie-bij-zeer-actieve-rrms

 

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Met gemengde gevoelens dit artikel gelezen. Een kleine 2 jaar geleden al een discussie gevoerd met zorgverzekeraar IZZ/VGZ in het kader van de stamcelbehandeling van mijn dochter Ashley in Moskou op basis van een vrijwel identieke berekening. Het antwoord wat ik toen kreeg deed mij huiveren. “In de zorg werk het nu eenmaal anders”. Ik spreek de hoop uit dat deze beerput ooit nog eens open gaat en aan het licht komt welke financiële belangen hierbij een rol hebben gespeeld en dan druk ik mij nog netjes uit. In de zorg draait het nog maar om 1 ding helaas en dat is de aandeelhouders e.d. financieel tevreden houden dan een hele tijd niets en dan de zorg voor de patiënt. Ugh !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *