SPMS-medicijn Mayzent niet voor tweede helft 2020 in apotheek

Het medicijn Mayzent ® (werkzame stof siponimod) voor volwassenen met actieve Secundair Progressieve MS (SP MS) is vrijgegeven voor uitgifte in Europa. Niettemin is de verwachting dat het nog tot de tweede helft van dit jaar zal duren eer het in Nederland op recept en dus ook via de apotheek verkrijgbaar zal zijn.

SPMS-medicijn Mayzent nog niet in apotheekHet goedkeurende advies van het Europees geneesmiddelenagentschap – in het Engels afgekort EMA – en het recente uitvoeringsbesluit ter registratie door de Europese Commissie zijn namelijk één ding.

De volgende stap is dat voor ons land het Zorginstituut Nederland (ZiN) een advies moet uitbrengen over de te volgen voorschrijfroute voor dit middel, de prijs en de vergoeding.

“De veronderstelling en hoop dat dit al half februari het geval zou kunnen zijn is dus voorbarig”, aldus de bekende neuroloog dr. Brigit de Jong, verbonden aan het MS-centrum Amsterdam, lid bovendien van de Medische Adviescommissie van MS Vereniging Nederland. “De formele reguliere route inclusief prijsstelling is nog niet klaar. Daarover gaat namelijk elke Europese lidstaat afzonderlijk”.

Het EMA – recent verhuisd van Londen naar Amsterdam – houdt toezicht op de ontwikkeling en veiligheid van geneesmiddelen en geeft daarover dwingende adviezen. Het agentschap heeft toestemming gegeven om siponimod op de markt te brengen in Europa en onder welke voorwaarden, waarna de Europese commissie die registratie heeft vastgelegd.

Deze procedure geldt voor de hele Europese Unie (EU) en Groot-Brittannië. Eerder was het middel al goedgekeurd voor verstrekking in de Verenigde Staten en wel door het Amerikaanse agentschap FDA.

Volgens Novartis, de fabrikant van het middel, is siponimod op dit moment de enige capsule die bij mensen met SP MS een ziekte-remmende werking heeft werkt. Lees daarover meer op actueel/nieuws/toelating-siponimod-mayzent/ .

Bron: EMA; Novartis, Eruropese Commissie, dr. B. de Jong (MS-centrum Amsterdam, MSweb – 20 februari 2020.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *