Scootmobiel moet weer mee

Dankzij de publicatie van het sectorprotocol zorgvervoer door het KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer) kan weer gebruik worden gemaakt van vervoer als Valys en de regiotaxi. Helaas mag volgens dit protocol de scootmobiel niet mee.

Al bij de vaststelling van het protocol heeft Ieder(in) aangegeven dat de onderbouwing hiervoor te dun en te kort door de bocht is. Mede op basis van alle meldingen die hierover bij ons binnenkomen pleit Ieder(in) bij vervoerders en VWS dan ook voor een snelle aanpassing van het protocol.

Geen steekhoudende reden

De RIVM richtlijn zegt dat contactmomenten zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Het uitzonderen van de scootmobiel met als reden dat er bij het reizen met de scootmobiel teveel contactmomenten zouden zijn tussen chauffeur, reiziger en de scootmobiel vinden wij niet steekhoudend. Met een goede voorbereiding en de juiste beschermingsmiddelen kan een scootmobiel net als andere hulpmiddelen gewoon mee. Zeker als een reiziger zelfstandig uit en in het voertuig kan stappen. Dan zijn aanvullende voorwaarden misschien niet eens nodig.

Snel aanpassen

Iedern heeft dan ook op bij de vervoerders en het ministerie van VWS om een oplossing gevraagd. Inmiddels heeft het thema ook de aandacht van verschillende politieke partijen. Er zijn Kamervragen gesteld die op korte termijn beantwoord moeten worden. Ook de Nationale ombudsman doet een dringend beroep om de minister om de scootmobiel op te nemen. Goede toegang tot vervoer is ook voor mensen met een scootmobiel een belangrijke voorwaarde om mee te doen. Ieder(in) blijft daarom met vervoerders en VWS aandringen op het aanpassen van het protocol om ook mensen met een scootmobiel weer op weg te laten gaan.

Bron: www.iederin.nl

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Onlangs heb ik de Regiotaxi aangevraagd via de WMO. Ik heb een rolstoel met ebike.. volgens de regels mag ik die alleen meenemen als ik er de hele reis in zit.
    Dat terwijl ik nog redelijk kan lopen.
    Ook die regel mag wat mij betreft minder streng worden.

  2. Wat een onzin rolstoel moet ook vast gezet worden.. Ook ziekenvervoer taxi waar ik mee reis. Wat is dan het verschil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.