Eerste Rogier Hintzen-prijs voor dr. Karim Kreft

Aan de immunoloog Karim Kreft is op 2 november 2020 de eerste Rogier Hintzen Talent Award, toegekend. Deze prijs is ingesteld ter nagedachtenis van de op 15 mei 2019 overleden neuroloog en immunoloog professor dr. Rogier Hintzen, in 2002 oprichter en eerste directeur van het MS-centrum van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam (Erasmus MC).  Het gaat om een ereprijs, bedoeld voor jonge, getalenteerde onderzoekers op het gebied van MS. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 3000.

Karim Kreft
dr. Karim Kreft

De toekenning van de prijs gebeurde met het oog op het coronavirus in een virtuele plechtigheid met een hoofdrol voor Valentine en David Hintzen, twee kinderen van Rogier, bijgestaan door diens weduwe Eleonoor. Zij is een van de initiatiefnemers van de prijs. Er is geld ingezameld om de prijs in totaal 12 jaar te kunnen uitreiken, de periode dat Roger nog werkzaam zou zijn geweest als hij niet was bezweken aan alvleesklierkanker.

Karim Kreft werkt en studeert aan het Erasmus MC, net als in zijn tijd Rogier Hintzen. Karim is daar nu in opleiding tot neuroloog. De prijs is hem toegekend vanwege, zoals dat officieel is geformuleerd, ”zijn inspanningen voor patiëntgebonden onderzoek naar de oorzaken en betere behandeling van MS”. Daarbij heeft hij in het bijzonder aandacht voor de mogelijke rol van de inmiddels onderkende 230 risicogenen als het gaat om MS, een onderwerp waarop hij eerder zijn doctorstitel heeft behaald.

Hem is in 2018 onder auspiciën van de Stichting MS Research de tweejaarlijkse Gemmy & Mibeth Tichelaar Prijs uitgereikt, een onderzoeksubsidie van € 60.000. Hij heeft die vooral besteed aan zijn onderzoek naar de invloed van B-cellen op MS.

Bronnen: Erasmus MC Foundation, en anderen.

Meer lezen?

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.