
RIVM: Oppassen met Sint-Janskruid
Sint-Janskruid kan de werking van geneesmiddelen versterken of verzwakken en na gebruik zelfs zonnebrand veroorzaken. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarom moet op de verpakking van middelen die dit kruid bevatten sinds 12 april 2021 verplicht een waarschuwing staan.
“Door Sint-Janskruid werken sommige geneesmiddelen minder goed. Het kruid vermindert bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties”, stelt het gezondheidsinstituut. Daarentegen kan de werking van antidepressiva of kalmeringsmiddelen volgens de onderzoekers juist heftiger worden. En dat kan gevaarlijk zijn.
Ook het gebruik van Sint-Janskruid zonder medicijnen kan trouwens schadelijk zijn. “Zo kan de huid verbranden als mensen na het gebruik van het kruid in de zon gaan zitten. Ook kunnen andere klachten zoals duizeligheid, diarree en angst optreden”, aldus het RIVM.
Sint-Janskruid (hypericum of St John’s wort) heeft een kalmerend effect en bevordert de nachtrust. Het is als geneesmiddel op recept verkrijgbaar via de apotheek maar is ook vrij te koop bij drogisterijen, natuurwinkels en via internet.
Hanneke
In 2002 verscheen op MSweb al een artikel over Sint-Janskruid van de hand van Hanneke Douw-Faut (1959-2007). Ex-voorzitter van de afdeling Amsterdam van MS Vereniging Nederland, een van de eerste vrijwilligers van MSweb en redacteur van het virtuele webmagazine MSzien. Zij noemde het Sint-Janskruid de “natuurlijke prozac” en waarschuwde ook toen al tegen eerder genoemde bijwerkingen. Daar was echter indertijd nog weinig bewijs voor. Nu is dat er dus wel, wat geresulteerd heeft in de waarschuwing van het RIVM.
Sint-Janskruid is niet het enige kruid waar het RIVM tegenwaarschuwt. Kruiden hebben net als geneesmiddelen op recept werkzame bestanddelen en bijwerkingen. Ze zijn dus niet onschuldig en niet altijd zonder risico te gebruiken. Zelfs zoiets als op het eerste oog onschuldige groene thee kan bij het drinken van meer dan een halve liter effect hebben, bijvoorbeeld op de werking van bêtablokkers. Dus als je overweegt een kruid te gaan gebruiken lees dan goed de bijsluiter, raadpleeg een arts of vraag aan de apotheek om advies.
Bronnen:
www.rtlnieuws.nl//sint-janskruid-thee-voedingssupplement-rivm-gevaarlijk.
www.cbg-meb.nl/medicijninformatie-kruiden en www.cbg-meb.nl/medicijninformatie-kruiden/veelgebruikte-kruiden/sint-janskruid
kennisbank.serviceapotheek.nl/artikel/grapefruit-en-medicijnen
www.lareb.nl/news/verplichte-waarschuwing-bij-sint-janskruid
Dit bericht heeft 0 reacties