Rennen kan het geheugen van mensen met MS verbeteren

Onderzoeker Marijn Huiskamp van het MS Centrum Amsterdam keek samen met collega’s van de Universiteit Hasselt hoe het brein van MS-patiënten reageert op rentraining. Zij zagen dat de hippocampus – een belangrijk hersengebied voor het geheugen – meer communiceerde met andere gebieden bij de mensen die de rentraining volgden.

Rennen en geheugen bij MSMarijn Huiskamp en collega’s gebruikten de MRI-scans van de deelnemers aan het onderzoeker in Hasselt om te ontdekken wat er in het hersennetwerk gebeurt na een 12-weken durende rentraining bij mensen met MS.

In deze pilotstudie hebben vijftien mensen met MS twaalf weken een rentraining gevolgd (volgens het programma ‘Rennen met Evy’). Veertien deelnemers stonden op een wachtlijst, de controlegroep.

Voor en na de training kregen alle deelnemers een neuropsychologisch onderzoek om de geheugenfunctie te bepalen. De onderzoekers in Hasselt zagen dat de mensen die de rentraining gevolgd hebben beter scoorden op een test van het neuropsychologisch onderzoek die het ruimtelijk geheugen meet. Dat is het geheugen dat je bijvoorbeeld nodig hebt om de weg te vinden.

Bij de deelnemers zijn voor en na de training functionele MRI-scans gemaakt. Daarmee meet je hoe actief hersengebieden zijn en welke hersengebieden in welke mate met elkaar communiceren.

Hippocampus

In Amsterdam zijn deze MRI-scans geanalyseerd en zij vonden dat één belangrijk hersengebied voor geheugen, de hippocampus, meer communiceerde met andere gebieden in de hersenen bij de mensen die de rentraining gevolgd hebben.

Dit kan verklaren waarom bij deze deelnemers het ruimtelijke geheugen verbeterde. Rennen lijkt dus een effect te hebben op de hippocampus wat mogelijk het geheugen bij mensen met MS verbetert.

De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het blad Multiple Sclerosis Journal. Originele titel van de studie is: A pilot study of the effects of running training on visuospatial memory in MS: A stronger functional embedding of the hippocampus in the default-mode network?

Dit onderzoek heeft de posterprijs gewonnen op het congres “Neurorehabilitation and neural repair” in Maastricht eind mei 2019.

Bron: vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/rennen-verbetert-het-geheugen-bij-ms.htm

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *