
Professor Alan Thompson krijgt Sobek prijs 2020
De prestigieuze Sobek Prijs 2020 is toegekend aan de Britse professor Alan J. Thompson, een vooraanstaand wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van MS.

Zijn onderzoek is vooral gericht op de progressieve vormen van deze ziekte: met name primair progressieve MS (PPMSPrimair Progressieve MS (PPMS) is de minst voorkomende vorm van multiple sclerose (MS). Deze vorm komt bij maar vijf procent van de mensen met MS voor. Bij PPMS is je ruggenmerg aangetast en merk je direct vanaf het begin achteruitgang: beide benen verstijven en verzwakken. Ook merk je dat de kracht in je benen steeds minder wordt. Opvallend is dat PPMS geen aanvallen kent. De eerste symptomen ervaar je vaak pas na je veertigste. Meer...) en secundair progressieve MS (SPMSSecundair Progressieve MS (SPMS) Vorm van MS waarin (bijna) geen aanvallen meer voorkomen, maar lichaamsfuncties wél beschadigd kunnen raken. Meer...).
Mede doorzijn grote ervaring met het gebruik van de MRI-scan heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het vaststellen van criteria voor diagnose. Zijn onderzoeken hebben ertoe bijgedragen dat we nu beter inzicht hebben in de complexiteit van progressieve MS.
Thompson bevordert revalidatiestrategieën om symptomen van MS te behandelen in plaats van medicijnen. Ook is hij betrokken bij de ontwikkeling van therapieën om mobiliteit te verbeteren en spasticiteit (stijve spieren), pijn en andere symptomen te verminderen, evenals de impact van invaliditeit.
Hij levert belangrijke bijdragen aan de wereldwijde MS gemeenschap als docent, mentor en adviseur. Verder is hij voorzitter geweest van de International Progressive MS Alliance (internationale Progressieve MS-Alliantie), een wereldwijd samenwerkingsverband van 19 MS Verenigingen – waaronder ook de Stichting MS Research – sponsors,foundations en veel onderzoekers.
Artikelen over zijn onderzoeken naar progressieve MS zijn in een aantal belangrijke wetenschappelijke tijdschriftengepubliceerd. Bovendien schrijft hij veel studieboeken en handleidingen, volgens de allerlaatste stand van de wetenschap.
Prof. Thompson is verbonden aan het Queen Square Instituteof Neurology in Londen en is decaan van de Faculty of Brain Sciences van het University College London (UCl).
In 2017 heeft de Amerikaanse National MS Society hem de John Dystel Prize voor MS Research toegekend.
Lees meer details over leven en werk van prof. Alan J. Thompson.
Geschiedenis van de Sobek Prijs
De Sobek Prijs, een prijs van 100 000 euro, in geld de hoogste van heel Europa, bestaat sinds 2000 en wordt ieder jaar, op voorspraak van de Sobek Stichting, uitgereikt door de Duitse Nationale MS Vereniging en de MS Vereniging van Baden-Wurttemberg (AMSEL) aan iemand die zich heeft onderscheiden op onderzoeksgebied voor MS.
De Sobek Stichting is in 1994 opgericht nadat Mareille Sobek, dochter van Roman Sobek, een welgestelde textielondernemer uit Darmstadt, op 21 jarige leeftijd aan de gevolgen van MS was overleden. In die tijd waren er nog geen geschikte en doeltreffende behandelmogelijkheden voor MS. Sindsdien heeft de Sobek Stichting zich ten doel gesteld onderzoek naar multiple sclerose te bevorderen en te financieren.
Bron:
www.nationalmssociety.org/About-the-Society/News/Professor-Alan-Thompson,-Leader-in-Research-on-Pro
Dit bericht heeft 0 reacties