Proef begonnen met poeptransplantatie bij MS-patiënten

Tien mensen met MS doen mee aan een proef met poeptransplantatie van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Amsterdam. Het gaat om een vooronderzoek op kleine schaal, een zogeheten ‘pilot’. Die is bedoeld om een eerste beeld te krijgen van de mogelijke heilzaamheid voor MS-patiënten van inbreng van poep van gezonde mensen. Na goed resultaat van deze proef is een onderzoek op grotere schaal mogelijk.

Bericht Amsterdam UMC over poeptranplantatie pilot bij MS
Bericht Amsterdam UMC over start pilot poeptranplantatie bij MS

Er zijn aanwijzingen dat door de bacteriesamenstelling in de darmen van een ziek mens te vervangen door die van een gezonde donor, een ontstekingsreactie elders in het lichaam gunstig is te beïnvloeden. Dit procedé is eerder al bij andere ziekten met succes uitgeprobeerd.

Het vooronderzoek is bedoeld om een eerste nauwkeurige registratie te krijgen van de effecten van deze behandeling bij mensen met MS. Daarbij gaat het nu nog vooral om de veiligheid en uitvoerbaarheid van deze Fecale Microbiota Transplantatie (FMT), zoals de officiële term is.

Aanvankelijk zou Amsterdam daar in voorjaar 2020 al mee begonnen zijn, maar de uitbraak van het coronavirus heeft dit verhinderd. De Amsterdamse proef is uiteindelijk op 13 oktober 2021 echt van start gegaan. Het project staat onder leiding van de neuroloog dr. Bob van Oosten. Hij werkt hiervoor nauw samen met de arts-onderzoekers Rogier Ooijevaar en Tess van Rossen.

Ze verwachten in de eerste helft van 2022 met de resultaten te komen. Voor dit eerste onderzoek is € 60.000 subsidie verkregen van de Stichting MS Research. Meer informatie over dit project en hoe de poeptransplantatie werkt is te lezen in het bijgevoegde nieuwsbericht van UMC Amsterdam en in eerdere berichtgevingen – zie de bronnen hieronder.

Ook voor NMO

Dr. Bob van Oosten is verbonden aan het MS-centrum Amsterdam en bestuurslid van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). Hij is onder meer nauw betrokken bij recente ontwikkelingen voor de ziekte met de afkorting NMO(SD). Dit is een auto-immuunziekte die op sommige punten grote gelijkenis heeft met MS.

Lees hierover msweb.nl/magazine/ms-zien-2021-3/strijdplan-tegen-ver-familielid-van-ms/ . Op de vraag of het denkbaar is dat poeptransplantatie ook van nut kan zijn bij mensen met NMO, mailt hij meteen terug: ”Zeker!”.

 

Bronnen onder meer:
Pilot poeptransplantaties bij MS gestart
msweb.nl/actueel/dossiers/corona/stagnatie-msonderzoek/
www.msweb.nl/actueel/nieuws/poeptransplantatie-ms-centrum-amsterdam/
www.vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/poeptransplantatie-bij-ms-vies-nee-hoor.htm
msresearch.nl/ms-onderzoek/onderzoek/poeptransplantatie-bij-ms/
msresearch.nl/nieuws/de-poeptransplantatie-straks-ook-voor-ms-patienten/

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Hallo,
    Liever gisteren dan vandaag geef ik me op voor dit onderzoek. MS secundair progressief is mijn diagnose.
    Met vriendelijke groet,
    Yolande Brinkley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.