
Proef met behandeling RRMS via computersysteem
PricewaterhouseCoopers (PwC), het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het MS4Research Institute in Nijmegen willen een jaar lang een proef nemen met een eerste concept van een computersysteem als hulp bij de behandeling van mensen met Relapsing Remitting MS (RR MS). De naam van het systeem is PHREND.
Dit is een afkorting die staat voor Predictive Healthcare with Real-world Evidence for Neurological Disorders, oftewel in het Nederlands: Voorspellende gezondheidszorg met levensecht bewijs, voor neurologische aandoeningen. De proef heeft de financiële steun van het Nationaal MS Fonds. De regie van het project berust bij PwC, een internationaal concern dat zich onder meer bezighoudt met automatisering.
‘Voorspelmodel’
Volgens PwC-adviseur gezondheidszorg dr. Suzanne van Veen voorziet PHREND in “een voorspelmodel dat medische gegevens gebruikt om voor de individuele persoon met MS te voorspellen welke therapie voor die persoon naar verwachting het meest effectief is”.
PwC meldt daarover op de eigen website voor dit model in contact te zijn gekomen met een groep Duitse artsen “die al vijftien jaar een database bijhield over de behandeling van zo’n 25.000 MS-patiënten. Na uitgebreide bestudering van deze cijfers kwamen onze data-onderzoekers tot een voorspellend model waarvan ook de artsen versteld stonden. Hiermee wordt een passende therapie gedistilleerd uit data van vergelijkbare patiënten, op basis van factoren zoals leeftijd, geslacht, status van de ziekte, kwaliteit van leven bijwerkingen, enzovoort”.
Op de website van het Nationaal MS Fonds voegt Suzanne van Veen daaraan toe: “Gezien de positieve resultaten die we daar behaald hebben, willen we dit voorspelmodel nu ook in Nederland gaan testen”. Zij spreekt van een ‘validatiestudie’ oftewel een soort bruikbaarheidstest. Daarbij gaat het erom de voorspellingen van PHREND nu eerst een tijdje te vergelijken met therapiekeuzes die in de behandelpraktijk bij Nederlandse patiënten zijn gemaakt. “We gaan het systeem dus nog niet in de praktijk gebruiken”.
Een van 13 onderzoeken
De financiële bijdrage van het Nationaal MS Fonds bedraagt € 55.000. Zie voor nadere info de onderzoekspagina van de website van het fonds: Daar is ook te zien dat dit project een van de 13 lopende onderzoeken is waaraan het Nationaal MS Fonds financieel bijdraagt. Hierbij zijn drie projecten waarbij het gaat om digitale hulp bij behandeling van MS.
Bij al die projecten is het MS4Research Institute betrokken, dat onder leiding staat van de neuroloog dr. Sjef Jongen. Lees over hem en zijn instituut ook op MSweb.
Bronnen: PricewaterhouseCoopers, Nationaal MS Fonds, redactie MSweb.
Dit bericht heeft 0 reacties