Prinsjesdag: ‘Zieken met financieel probleem zitten klem’

Mensen die ziek zijn of een handicap hebben en een financieel probleem, krijgen het in 2022 in geldelijk opzicht waarschijnlijk niet beter. Die conclusie trekt het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) uit de stukken van Prinsjesdag 2021. Dan gaat het om zowel de Troonrede, de Miljoenennota als de bijlagen bij de Rijksbegroting voor 2022.

Het Nibud is een onafhankelijke informant en adviseur over financiën van particuliere huishoudens. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart zegt: “Grote groepen zitten op dit moment structureel klem, denk aan gezinnen in de bijstand, mensen met een laag inkomen en hoge huur- of zorgkosten. Zij worstelen met het systeem van toeslagen en lokale tegemoetkomingen. Dat lijkt komend jaar niet wezenlijk anders te worden”.

De verwachting is dat dit zeker zal gelden voor veel mensen met een chronische ziekte of handicap, omdat voor hen de financiële onzekerheid vaak groter is dan voor anderen.

Organisaties van mensen met een chronische ziekte of handicap willen dat het Kabinet dan ook meer voor deze categorie inwoners gaat doen. Zo is er volgens hen een groot tekort aan aangepaste woningen en zijn de zorgkosten veel te hoog.

Weliswaar wil het Kabinet in 2022 ongeveer 93 miljard besteden in de zorg. Maar dit betekent tevens dat de gemiddelde Nederlander aan premies en belastingen in 2022 zo’n € 100 extra aan zorgkosten gaat betalen. Zo zal de basisverzekering ongeveer € € 2,75 per persoon per maand stijgen, als althans het Parlement dit onveranderd laat.

De maandelijkse zorgpremie bedraagt volgend jaar naar schatting namelijk € 121,25 (was € 118,50). De zorgtoeslag stijgt overigens mee en gaat van € 107,25 naar € 110,25 per maand. Uit de Prinsjesdagstukken blijkt voorts, dat het Kabinet het eigen risico voor de zorgverzekering in 2022 wil handhaven op € 385 per persoon. Wel zullen enkele wettelijke eigen bijdragen worden aangepast. Hoeveel precies staat nog niet vast.

Koopkracht

Tegelijkertijd is de verwachting dat juist bij mensen met weinig inkomen de koopkracht sowieso onder druk zal staan. Het Nibud heeft bij het doorrekenen van de koopkracht bijvoorbeeld berekend wat er gebeurt bij mensen die in 2022 geen hoger loon krijgen. Voor hen zal de koopkracht dalen, gemiddeld met zo’n 1 procent, terwijl de koopkracht van alle andere mensen gemiddeld gelijk zal blijven.

In de vele Prinsjesdag-stukken staan overigens verder weinig zaken die nog niet eerder bekend waren. Dat heeft natuurlijk mede te maken met die demissionaire status van het huidige Kabinet. Voor nieuwe plannen en ombuigingen van beleid is het wachten op een nieuw Kabinet.

Nieuw is wel de oprichting van een landelijk pandemiecentrum. Dat moet ervoor gaan zorgen dat Nederland in de toekomst beter is voorbereid op virusuitbraken als COVID-19. De Regering wil zo’n € 6miljoen per jaar hiervoor uittrekken.

Diverse bronnen; onder meer:
https://nos.nl/l/2398692
https://nos.nl/collectie/13879/liveblog/2398627-ruim-5-miljard-voor-herstel-toeslagenaffaire-onbelaste-vergoeding-voor-thuiswerken
www.nu.nl/geldzaken/6158216/dit-betekent-prinsjesdag-2021-voor-jouw-portemonnee.html

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.