Weg vrij voor opname ozanimod in basispakket

Het Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft de weg vrijgemaakt voor vergoeding van het medicijn ozanimod (merknaam Zeposia).

Ozanimod MS onderzoek naar ziekte remmende edicijnenis een pil die bij mensen met Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RR MS) een terugval kan blokkeren.

Het middel is vergelijkbaar met interferon bèta-1a (Avonex). Volgens deskundigen heeft het minder bijwerkingen.

Op grond van een rapport van de Wetenschappelijke Raad van het ZiN heeft het instituut op 28 oktober 2020 aan minister Tamara van Ark (VVD; Medische zorg en Sport) geadviseerd, ozanimod te registreren in het zogeheten Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Daarmee wordt het medicijn ozanimod  opgenomen in het basispakket voor de zorgverzekering.

Op de acceptatie van ozanimod als een geschikt en te vergoeden medicijn voor mensen met RR MS is aangedrongen door onder meer MS Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Het middel was al eerder goedgekeurd door het Europese Medicijnagentschap (EMA).

Ozanimod is geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen patiënten met RR MS. Het is een product van de Amerikaanse farmaceut Celgene, gespecialiseerd in medicatie tegen kankers en immuunstoornissen.

Bronnen: Zorginstituut Nederland; MS Vereniging Nederland; redactie MSweb; 5 november 2020

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *