Weg vrij voor opname ozanimod in basispakket

Het Zorginstituut Nederland (ZiN) heeft de weg vrijgemaakt voor vergoeding van het medicijn ozanimod (merknaam Zeposia).

Ozanimod MS onderzoek naar ziekte remmende edicijnenis een pil die bij mensen met Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RR MS) een terugval kan blokkeren.

Het middel is vergelijkbaar met interferon bèta-1a (Avonex). Volgens deskundigen heeft het minder bijwerkingen.

Op grond van een rapport van de Wetenschappelijke Raad van het ZiN heeft het instituut op 28 oktober 2020 aan minister Tamara van Ark (VVD; Medische zorg en Sport) geadviseerd, ozanimod te registreren in het zogeheten Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Daarmee wordt het medicijn ozanimod  opgenomen in het basispakket voor de zorgverzekering.

Op de acceptatie van ozanimod als een geschikt en te vergoeden medicijn voor mensen met RR MS is aangedrongen door onder meer MS Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Het middel was al eerder goedgekeurd door het Europese Medicijnagentschap (EMA).

Ozanimod is geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen patiënten met RR MS. Het is een product van de Amerikaanse farmaceut Celgene, gespecialiseerd in medicatie tegen kankers en immuunstoornissen.

Bronnen: Zorginstituut Nederland; MS Vereniging Nederland; redactie MSweb; 5 november 2020

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Het middel blijkt NIET op de lijst van het zogenaamde Geneesmiddelenvergoedingssysteem te staan. Mijn apotheek heeft het drie maanden vergoed gekregen, maar de laatste drie maanden niet meer. Ik krijg het dan ook niet meer geleverd door mijn apotheek. Iets loopt er spaak!

    1. Wat vervelend om te horen dat je na drie maanden problemen kreeg, Meike. Dit moet een misverstand zijn. Van de neurologen weten wij dat mensen met MS zonder meer recht hebben op een vergoede regeling voor het medicijn ozanimod. Maar voorlopig uitsluitend mensen met MS. Het middel komt binnenkort weliswaar misschien ook beschikbaar voor mensen met een andere ziekte, maar dat is nu nog niet zo. Dat kan voor jouw apotheker het probleem zijn. Dus is het advies: zorg dat je neuroloog een simpele, eenregelige verklaring op het recept zet, dat de indicatie van voorschrijven MS is, dan moet het in orde komen.

      1. Naschrift
        Intussen weten we dat de kwestie voor Meike is opgelost. Dit dankzij haar MS-verpleegkundige die daarbij met succes de fabrikant van het medicijn, de farmaceut Bristol-Myers Squibb heeft ingeschakeld.
        De vergoedingsweigering bleek vooral gebaseerd op een misverstand van zowel de apotheker als de verzekeraar. Om dat ook voor andere mensen te voorkomen legt de farmaceut desgevraagd uit: “Zeposia is voor de indicatie MS opgenomen binnen het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
        Daarmee is de aanspraak voor de Nederlandse patiënt geregeld. Sinds 1 augustus 2021 zijn er vanuit de zorgverzekeraars nadere voorwaarden gesteld waarbij door de apotheek gebruik moet worden gemaakt van een door de arts ingevuld categorie 4-machtigingsformulier.
        Per 1 december 2021 worden deze nadere voorwaarden aangepast en vereenvoudigd waarna de apotheek kan volstaan met een door de apotheek ingevulde apotheekinstructie die in categorie 2 valt”.
        Zo moet het goed blijven gaan dus. Overigens had de farmaceut in de vorige fase, waarin per stuk Zeposia € 8,24 niet werd vergoed, hiervoor al een terugbetaalregeling ingesteld ten bate van de patiënt.

        Redactie MSweb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.