Ponvory® (ponesimod) toegelaten als geneesmiddel in Europa

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft Ponvory® (werkzame stof ponesimod) toegelaten als middel voor mensen met Relapsing Remitting MS (RRMS). Dat is een vorm van MS waarbij perioden met klachten zich afwisselen met perioden van geheel of gedeeltelijk herstel.

Na het verkrijgen van een registratie via EMA zal de aanvrager van de handelsvergunning bepalen of het product in de verschillende landen op de markt komt en meestal zullen ze dat doen nadat vergoeding is geregeld.

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) beslist over al dan niet vergoeden van het geneesmiddel.

Ponvory, als tablet verkrijgbaar, blokkeert twee soorten bij het immuunsysteem betrokken witte bloedcellen in de lymfeklieren. Door deze blokkade voorkomt ponesimod dat de cellen naar de hersenen en het ruggenmerg gaan. En beperkt daardoor de schade die ze veroorzaken bij mensen met multiple sclerose.

Op dit moment is nog niet te zeggen of er enige kans is dat ponesimod ook in ons land op korte termijn zal worden voorgeschreven.

Er zijn in Nederland reeds diverse andere medicijnen voor RRMS voorhanden, zoals bijvoorbeeld Gilenya® (werkzame stof fingolimod), Zeposia® (ozanimod) en Mayzent® (siponimod).

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.