Ponesimod/ Ponvory® nu in basispakket

Ponesimod (merknaam Ponvory® ) is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het medicijn wordt zonder bijbetaling volledig vergoed. Daaraan heeft het Zorginstituut Nederland (ZIN) zijn goedkeuring gegeven, nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ponesimod al eerder had goedgekeurd.

medicijn - pil -tablet

Ponesimod wordt gebruikt bij de behandeling van volwassen patiënten met Relapsing Multiple Sclerose (RMS). Zowel RRMS als SPMS-patiënten met actieve ziekte vallen hieronder.

Ponesimod is een tablet die mensen met MS eenmaal daags met en zonder voedsel gewoon thuis kunnen innemen. Het middel verlaat het lichaam weer zeer snel als de behandeling gestaakt moet worden. Hierdoor is goed en snel in te spelen op veranderende omstandigheden zoals zwangerschap en het krijgen van vaccinaties.

Het middel ponesimod blokkeert twee soorten bij het immuunsysteem betrokken witte bloedcellen (lymfocyten) in de lymfeklieren. Door deze blokkade voorkomt het middel dat de cellen naar de hersenen en het ruggenmerg gaan. En beperkt daardoor de schade die ze veroorzaken bij mensen met multiple sclerose. Er ontstaan minder schubs en de ziekte verergert minder snel.

De firma Janssen fabriceert Ponesimod. Janssen is een dochterbedrijf van Johnson & Johnson, die gespecialiseerd is in onder andere neurologische, immunologische en oncologische medicatie.

 

Bronnen:
SmPC Ponvory www.janssen.com/netherlands/nl/onze-geneesmiddelen

Pubmed: Kappos L., et al. Ponesimod compared with teriflunomide in patients with relapsing multiple sclerosis in the active comparator phase 3 optimum study: a randomized clinical trial. JAMA Neurology. 2021;78(5):558-567. doi:10.1001/jamaneurol.2021.0405

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *