Groen licht voor test poeptransplantatie bij MS-centrum Amsterdam

Het MS-centrum Amsterdam heeft groen licht gekregen voor een test met poeptransplantatie bij mensen met MS. Dat werd overigens al een half jaar geleden verwacht, maar de Medisch Ethische Toetsing commissie (METc) van de Amsterdam Universitaire Medische Centra (AUMC) is eerst afgelopen maand volledig akkoord gegaan met alle details.

HGroen lichtet gaat om een vooronderzoek, een zogeheten pilot study, naar de veiligheid en uitvoerbaarheid van deze Fecale Microbiota Transplantatie (FMT), zoals de officiële term is. Er zijn aanwijzingen dat door de bacteriesamenstelling in de darmen te vervangen door die van een gezonde donor, een ontstekingsreactie elders in het lichaam gunstig is te beïnvloeden.

Andere ziekten

Het procedé is eerder al bij andere ziekten met succes uitgeprobeerd. In Nederland zijn daar op dit moment diverse onderzoekers mee bezig. Voorop in dit gezelschap de microbioloog prof. dr. Ed Kuijper van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en MaagDarmLever-arts en gastro-enteroloog dr. Josbert Keller (MCH-Bronovo, Den Haag en LUMC, Leiden). Zij waren in 2015 de oprichters van de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) in Leiden, leverancier van het donormateriaal.

Het Amsterdamse project is in handen van de neuroloog dr. Bob van Oosten die hiertoe nauw samenwerkt met drs. Rogier Ooijevaar, arts-onderzoeker bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het AUMC en tevens een van de 15 leden van de speciale werkgroep die is gevormd voor de NDFB.

Die werkgroep is een samenwerkingsorgaan van de universitair medische centra in Leiden, Rotterdam, Wageningen en Amsterdam. De NDFB heeft al aan een kleine 200 poeptransplantaties meegewerkt voor de meest uiteenlopende aandoeningen.

De Amsterdamse onderzoekers gaan nu voor hun test de komende dagen een tiental MS-patiënten uitnodigen. Die proefmensen krijgen eerst een intensieve antibiotica-kuur die een einde moet maken aan de werkzaamheid van de huidige bacteriemix in hun darmen. Daarna ontvangen ze met een interval van twee weken donor-poep. De onderzoekers gaan de resultaten daarvan een half jaar volgen.

Subsidie MS Research

Voor dit eerste onderzoek is € 60.000 subsidie verkregen van de Stichting MS Research. Meer informatie over dit project is te lezen via vumc.nl/nieuws/

Bronnen: MS-centrum Amsterdam, LUMC Leiden, Stichting MS Research en de Nederlandse Donor Feces Bank; 2 maart 2020

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Wat zijn de criteria betreffende een gezonde ontlasting? Kan men met zekerheid bepalen: dit is gezond? De darmen zijn voor vele ziektes bepalend. Brengt men dan geen andere ziektes over?

  2. Dank voor jullie vragen en reacties. We hebben de vragen voorgelegd aan één van de twee Amsterdamse onderzoekers, drs. Rogier Ooijevaar. Hij laat weten:

    Voor welke vorm van MS gaat dit mogelijk het beste werken?

    Onderzoek naar de effecten van een poeptransplantatie op verschillende vormen van MS is eigenlijk nog nooit eerder verricht. Het zou daarom niet juist zijn een uitspraak te doen over mogelijk te verwachten effecten, en al helemaal niet bij welke vorm van MS deze het meest uitgesproken zouden zijn.

    Ons onderzoek is gebaseerd op het feit dat er wel meerdere studies hebben aangetoond dat de darmflora bij de verschillende vormen van MS verstoord is in vergelijking met mensen zonder MS. Wij willen kijken of het herstellen van die “MS” darmflora naar het profiel van een gezonde donor zonder MS, mogelijk gunstige effecten en juist geen negatieve teweeg brengt. Het primaire doel van onze huidige studie is dus ook de veiligheid van het uitvoeren van een poeptransplantatie bij patiënten met MS.

    Een poeptransplantatie is tot op heden de meest krachtige manier om een darmflora te veranderen, vandaar onze keuze hiervoor.

    1. Heb al52 jar last van mijn darmen
      Heb nu darmspoeling heb nog steeds buikpijn
      Dokters zijn er niet blij mee als je vraagt als je poeptransfusie wilt hebben doen e nog vak moeilijk over ik snap dat niet

  3. Tweede vraag:
    Wat zijn de criteria betreffende een gezonde ontlasting? Kan men met zekerheid bepalen: dit is gezond? De darmen zijn voor vele ziektes bepalend. Brengt men dan geen andere ziektes over?

    Antwoord drs. Rogier Ooijevaar:

    Een “gezonde ontlasting ” is niet duidelijk te omschrijven en kan niet als synoniem worden beschouwd voor de gezondheid van het individu. In de ontlasting zijn veel soorten van bacteriën, virussen, parasieten en schimmels aanwezig die stoffen kunnen maken met een positief of negatief effect op de gezondheid van de gastvrouw of gastheer waarin ze verblijven. We kennen ook nog niet alle micro-organismen die in het maagdarmkanaal verblijven.

    In ons onderzoek worden poepdonoren van de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB), gevestigd in het LUMC, gebruikt. Deze poepdonoren zijn gezond en worden uitgebreid gescreend op alle tot nu toe bekende via de poep overdraagbare aandoeningen. De screening is erg streng zodat van alle aanmeldingen ongeveer 3% overblijft als geschikte poepdonor.

    Voorbeelden waar de NDFB op screent zijn na te lezen op de website (www.ndfb.nl). Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen, blijft er een kans op overdracht van een ziekmakend micro-organisme dat nu nog niet bekend is of slechts in heel lage aantallen aanwezig is.

    Het is belangrijk om ook na het onderzoek de deelnemende patiënten en donoren te blijven volgen, omdat nog niet veel bekend over de lange termijn effecten van een poeptransplantatie.

  4. Ik heb helaas naast mij ms ook sinds 1,5 jaar een blaasontsteking die niet over wil
    Na een antibiotica kuur voel ik mij 2 dagen top fit en daarna komt de bacterie terug
    Dit lijkt mij een heel goede manier om na al die antibiotica kuren mijn darm flora weer op pijl te bedenken en hopelijk dan de bacterie aan de kunnen.
    Naast de ontstekingen van ms.
    Ik zie het als 2 vliegen in 1 klap heb ik dat goed gezien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *