Pleidooi voor betere voorlichting over stamceltherapie

MS-neuroloog dr. Gerald Hengstman – een van de medische adviseurs van MS Vereniging Nederland – zou graag zien dat geneeskundigen betere, dat wil zeggen  ‘objectieve’ voorlichting gaan geven over stamceltherapie (aHSCT) bij MS. “Zodat mensen de juiste afweging voor zichzelf kunnen maken.”

Pleidooi voor betere voorlichting over stamceltherapieHengstman zei dit op 5 oktober 2022 in Etten-Leur op een bijeenkomst over stamceltherapie bij MS. Die lezing was georganiseerd door de afdeling Brabant West van MS Vereniging Nederland. Onder een honderdtal  belangstellenden waren ook enkele MS-patiënten die in het buitenland stamceltherapie hebben ondergaan. In Nederland is dat nog niet mogelijk.

Gerald Hengstman, algemeen directeur van de gespecialiseerde MS-kliniek Upendo, vindt dat iedere MS-patiënt met vragen over stamceltherapie een eerlijke uitleg dient te krijgen over deze behandeling, de mogelijke voordelen en de risico’s. “Geen enkele behandeling bij MS geeft zekerheid. Het gaat over het afwegen van de voors en tegens en de risico’s van de behandeling. Bij die afweging neemt maar één persoon een risico, en dat is niet de persoon in de witte jas.”

Naar zijn oordeel moet een patiënt aan zijn dokter niet de vraag stellen wat vindt u van stamceltherapie? maar wat wéét u van stamceltherapie. “Want pas als iemand er echt iets van weet kan ie er ook iets van vinden. En het komt helaas veel te vaak voor dat artsen er van alles van vinden, maar eigenlijk niet precies weten waarover het gaat.”

‘Eerlijke, objectieve’ voorlichting houdt volgens Hengstman onder meer in dat naast de risico’s van stamceltherapie ook de mogelijke kansen deskundig moeten worden belicht. Met als belangrijk onderdeel dat “deze therapie niet zorgt voor genezing maar voor sommigen wel een effectieve behandeling kan zijn.” Hij noemt de voorlichting in Nederland nu op dit gebied in veel gevallen ‘schrijnend’.

Zelf houdt hij sinds kort bij Upendo, in samenwerking met hematologen en transplantatiedeskundigen, een apart spreekuur over stamceltherapie. Zie: https://upendo.nl/nieuws/stamceltherapie-spreekuur-gestart  .

De organisatoren van de themalezing hebben daarvan in twee delen opnamen gemaakt die te zien zijn via het YouTube-kanaal van de regionale werkgroep Brabant-West.

Het eerste deel : 

Het tweede deel:

Bronnen: dr. Gerald Hengstman en het secretariaat Brabant-West van MS Vereniging Nederland

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.