Petitie voor gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen

De Tweede Kamer krijgt binnenkort een petitie met ongeveer 90.000 handtekeningen voor het bevorderen van gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen. Deze actie is opgezet door de stichting ReumaNederland. De petitie is intussen al aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

medicijnverpakkingenReumaNederland – voorheen het Reumafonds – treedt op als belangenbehartiger van ruim 2 miljoen mensen met reuma in ons land. Twee op de drie van hen hebben, zo blijkt uit onderzoek, pijn en moeite bij het openen van pilstrips, potjes en injecties. “Vaak moeten daar gevaarlijke hulpmiddelen als scharen en messen aan te pas komen, of zelfs de hulp van iemand anders,” staat op de website van de organisatie.

De handtekeningenactie is niet alleen door reumapatiënten ondersteund, maar ook door anderen. Volgens ReumaNederland zijn daar ook veel mensen met MS bij. Dat is heel goed mogelijk, omdat een slecht gevoel in de vingers ook veel voorkomt bij MS. Met als gevolg moeilijk te openen medicijnen, in plastic verpakte tijdschriften en dat soort zaken. Hierover verzuchtte de bekende MS-patiënt, advocaat en MSweb-columnist Chris Veraart (1944-2014) in een tv-documentaire eens: “De dag gaat ten onder aan gekut en gepruts.”

Overigens geeft ReumaNederland op haar website tal van tips om problemen met medicijnverpakkingen op te lossen. Zie: https://reumanederland.nl/leven-met/hulp-en- aanpassingen/soorten-hulpmiddelen/hulpmiddelen-bij-medicijnverpakkingen.

Niet nieuw

De klacht over de medicijnverpakkingen is bepaald niet nieuw. Al in 2009 kwam eenzelfde signaal uit onderzoek waarbij onder meer de universiteit van Utrecht was betrokken. Bij dat onderzoek analyseerden wetenschappers ruim 6000 meldingen van patiënten over hun ervaringen met medicijnen, verzameld door het Meldpunt Medicijnen. Ongeveer 10% ging over klachten omtrent de verpakking en bijna de
helft daarvan betrof de stripverpakking. Het Meldpunt Medicijnen is een website die in 2004 is opgericht door het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) waaraan je ervaringen met medicijnen kunt doorgeven.

Bronnen

https://zorgkrant.nl/chronisch-zieken/16171-bittere-pil-door-reumapatient-niet-langer-geslikt
https://reumanederland.nl/nieuws/nieuws/bedankt/
https://www.broadcastmagazine.nl/radio-televisie/televisie/documentaire-ms-boegbeeld-chris-/
https://www.apothekersnieuws.nl/openen-van-medicijnverpakkingen-geeft-vaak-problemen/
https://www.meldpuntmedicijnen.nl/

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik merk dat ik me ook vaak snij aan medicijnverpakkingen. Ben ik mijn opbergbox per dag bij aan het vullen, zie ik ineens rode vlekken op de pillen. Heb ik me weer gesneden aan de doordrukstrips, en dat merk ik meestal niet eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.