Papieren rietje niet veilig, alternatief nodig

Minister Kuipers van Volksgezondheid wil een alternatief voor het papieren rietje. De industrie moet daarvoor zorgen. Dit antwoordt hij op vragen van PVV-Kamerlid Fleur Agema  die om een reactie van de minister vroeg op een waarschuwing van  de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) voor mogelijke gevaren van papieren rietjes.

drinken uit plastic rietje

Omdat het plastic rietje sinds vorig jaar verboden is door de Europese Unie, zijn mensen vaker papieren rietjes gaan gebruiken. Nu blijkt dat het papieren rietje niet veilig is. Stukjes papier kunnen losraken en in de luchtpijp komen. Dit kan verstikking tot gevolg hebben. Dat is nog niet gebeurd, maar het is wel reden voor de Voedsel en Waren Autoriteit om een waarschuwing uit te laten gaan.

Het advies is om bij kinderen en hulpbehoevenden in de buurt te blijven als zij een papieren rietje gebruiken. De  papieren rietjes worden dus niet verboden, maar ze moeten  wel onder een toeziend oog gebruikt worden.

Het verbod op plastic rietjes was ook voor sommige mensen met MS een probleem. Daarom heeft MSweb er in 2020 meermalen aandacht aan besteed. Zo schreven we op 30 januari 2020 over alternatieven voor plastic rietjes. Die zijn  er wel maar zijn niet allemaal bruikbaar, bijvoorbeeld omdat ze moeilijk schoon te maken zijn of niet tegen warme dranken kunnen. In 2021 is daarom voor mensen die andere rietjes nodig hebben een uitzondering gemaakt. Zij kunnen op medische indicatie, tijdelijk, toch plastic rietjes krijgen via de apotheek.

Minister Kuipers vindt dat de industrie nu aan zet is om met een goed alternatief te komen. Degenen die de rietjes op de markt brengen zijn ook aansprakelijk voor problemen bij het gebruik, aldus de minister. Het wachten is nu dus op een alternatief voor de papieren rietjes.

Lees ook:

https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2022/04/21/nvwa-let-op-bij-gebruik-van-papieren-rietjes

https://supportmagazine.nl/minister-kuipers-wil-dat-industrie-alternatieven-zoekt-voor-papieren-rietjes/

https://msweb.nl/actueel/nieuws/toch-plastic-rietjes/

https://msweb.nl/actueel/nieuws/gezocht-volwaardig-alternatief-plastic-rietje/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *