Wanneer overstappen op andere therapie?

De meest effectieve werkwijze op dit moment om behandelingsreacties bij mensen met MS te controleren is het jaarlijks laten maken van een MRI-scan.

Overstappen op andere therapie?Internationale (neuro)wetenschappers evalueerden de huidige werkwijze van artsen die MS-therapie alleen wijzigen op basis van aanwezigheid van (subklinische) nieuwe MRI laesies.

Zij maakten daarbij gebruik van MSBase, een internationaal register met MRI-gegevens van MS patiënten. Zij analyseerden de waarschijnlijkheid van therapiewijziging bij patiënten met nieuwe klinisch stille MRI laesies.

8311 MRI’s

Een totaal van 8311 MRI-hersenscans van 4232 mensen met MS werden gebruikt. Rond 26,9% MRI’s met één nieuwe T2 gewogen laesie werd gevolgd door overstap op  een andere therapie (DMT) toenemend tot 50,2% bij zes nieuwe T2 gewogen laesies.

De waarschijnlijkheid van wijzigen van therapie was tweemaal groter bij nieuwe T1 gewogen laesies met verhoogde aankleuring dan bij nieuwe T2 gewogen laesies.

Overstappen

Bij overstappen naar een andere therapie bij nieuwe MRI laesies werden injecteerbare medicatie het meest gekozen. De waarschijnlijkheid van therapiewijziging nam pas toe nadat in 2007 therapieën met hoge werkzaamheid beschikbaar kwamen.

MS-artsen vertrouwen bij het nemen van hun behandelbesluiten steeds meer op MRI alleen. Zij passen lage drempels toe (1 nieuwe T2 laesie) voor het optimaliseren van MS-therapie. Dit duidt op een verschuiving naar geen bewijs van ziekteactiviteit (NEDA)-3 sinds het beschikbaar komen van hoogwerkzame therapieën.

Bron:Silent lesions on MRI imaging – Shifting goal posts for treatment decisions in multiple sclerosis.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30234431

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.