
Motto oratie Hanneke Hulst: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet!’
Prof. dr. Hanneke Hulst houdt vrijdag 17 maart 2023 haar oratie als hoogleraar Neuropsychologie in Gezondheid en Ziekte aan de Universiteit Leiden. Van die openbare toespraak wil deze − op het gebied van MS bekende neurowetenschapper − voorlopig niet veel meer kwijt dan het motto: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet!’ En dat de rede vooral zal gaan over het belang om vanuit verschillende invalshoeken naar bepaalde problemen te kijken. “Maar de rest wil ik tot die tijd nog even voor mezelf houden.”
Plaats van handeling is het Academiegebouw van de Leidse universiteit aan het Rapenburg in Leiden. Een ruim zes eeuwen oud gebouw, oorspronkelijk een nonnenklooster, al sinds 1581 in gebruik als hoofdgebouw van de universiteit.
In de zaal is geen plaats meer, maar wie geïnteresseerd is kan haar toespraak vanaf 16:00 uur volgen via internet: https://www.universiteitleiden.nl/agenda/2023/03/oratie-prof.dr.-h.e.-hulst .
Het gaat om een zogenoemde inaugurele rede, ook wel oratie genoemd. Dat is de officiële lezing waarmee een pas benoemde hoogleraar zijn of haar ambt formeel aanvaardt. Dit ten overstaan van een gehoor, bestaande uit − in officiële toga geklede − professoren, wetenschappers en artsen maar ook vrienden, bekenden en familieleden.
Meestal heeft een oratie plaats nadat de betreffende professor aan het werk is gegaan. En zo is het ook bij Hanneke, want ze is al op 1 september 2021 begonnen als hoogleraar in Leiden. Hanneke Hulst (*1983) is doctor in de neurowetenschappen. Sinds 2007 was ze werkzaam als onderzoeker bij het medisch centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam, in het bijzonder het MS Centrum Amsterdam.
Moeder met MS
Daar heeft ze zich de laatste jaren vooral bezighouden met cognitieve problemen bij MS. En dat doet ze nog steeds trouwens, en ook altijd nog in samenwerking met het Amsterdamse centrum. Op MSweb schreef ze op 14 juli 2021: “Een onderwerp wat me na aan het hart ligt, omdat ik van dichtbij heb gezien wat deze klachten − zoals geheugen, aandacht en concentratieproblemen − met de persoon met MS kunnen doen, maar ook welke gevolgen dit kan hebben voor het gezin.” Die kennis heeft ze van kinds af aan, want haar − intussen overleden − moeder had MS.
Of ze daar iets over zegt op 17 maart? “MS is zeker een rode draad in mijn oratie. Het is waar ik 14 jaar aan gewerkt heb, waar ik nog steeds aan werk en ook het ziektebeeld dat mij geleerd heeft dat we misschien meer moeten focussen op de mens achter de ziekte. Tenminste, als we willen dat mensen zolang mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij zoals dat voor henzelf wenselijk is.”
MSweb zal na 17 maart aandacht besteden aan de inhoud van Hannekes toespraak.
Bronnen:
Hanneke Hulst heeft ook veel wetenschappelijke columns geschreven voor MSweb en de MS Vereniging Nederland.
Dit bericht heeft 0 reacties