Slechts 1 op 12 gemeenten maakt geld vrij voor openbare toiletten

Slechts één op de twaalf gemeenten maakt de komende jaren extra budget vrij om meer openbare toiletten te realiseren, blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). 

De MLDS bekeek 65 coalitieakkoorden van gemeenten en onderzocht waar openbare toiletten expliciet in het coalitieakkoord werden opgenomen. Alleen de gemeenten Den Haag, Utrecht, Amersfoort, Aalten en Oldambt trekken de komende jaren meer geld uit voor openbare, toegankelijke toiletten.

‘We zijn er nog lang niet’

Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: “Natuurlijk zijn we blij met de groei van het aantal toiletten en het feit dat steeds meer gemeenten de noodzaak erkennen om dit goed te regelen. Maar we zijn er nog lang niet. Gelukkig weten gemeenten ons steeds beter te vinden om handvatten te krijgen hoe ze dit probleem, samen met winkeliers en horeca, kunnen aanpakken.

Daarnaast weten we steeds meer partijen aan de Toiletalliantie te binden om samen met ons op te trekken om het tekort aan toiletten aan te pakken. Zo zet Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking, het toilettekort op de gemeentelijke agenda in hun gesprekken over toegankelijkheid.”

Stijging aantal toiletten

Sinds november 2017 is het aantal openbare, opengestelde toiletten in Nederland met 633 gestegen; van 5628 (eind 2017) naar 6261 (juni 2018), een stijging van 11 procent in een half jaar.

Waarkaniknaardewc.nl

De Maag-Lever-Darm Stichting maakt zich samen met diverse patiëntenverenigingen  sterk voor meer openbare toegankelijke toiletten. Nederland telt minder dan 600 openbare toiletunits die 24 uur per dag toegankelijk zijn. Tweehonderd hiervan zijn urinoirs en dus alleen bedoeld voor mannen.

Voor de twee miljoen buikpatiënten in Nederland, maar ook voor blaaspatiënten, dagjesmensen, ouderen, (zwangere) vrouwen, ouders met kinderen en mensen met een beperking is dit veel te weinig. Eén op de vier buikpatiënten blijft zelfs regelmatig thuis uit angst geen toilet te vinden.

Op het platform waarkaniknaardewc.nl kunnen gemeenten veel informatie vinden over nut en noodzaak van meer openbare toiletten. Het doel is binnen 5 jaar overal voldoende toegankelijke en schone openbare toiletten te hebben.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *