Ook mensen met MS profiteren misschien van wietexperiment

In het vierde kwartaal van 2023 vindt in Tilburg en Breda een experiment plaats om na te gaan of cannabis (wiet) legaal verstrekt kan worden. Als dat experiment slaagt, kunnen daarvan in de toekomst misschien ook mensen met MS profiteren die baat hebben bij het gebruik van cannabis tegen onder meer spasmen. Nu zijn ze op beperkte schaal aangewezen op eigen wietteelt of medicinale cannabis uit de apotheek.

Medicinale cannabisHet experiment in Tilburg en Breda vindt plaats onder regie van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid. Coffeeshops mogen nu wel wiet verkopen, maar de inkoop is feitelijk verboden. Coffeeshophouders zijn daardoor aangewezen op illegaal opererende leveranciers.

Het nieuwe experiment houdt in dat in Tilburg en Breda wiettelers tijdelijk cannabis mogen leveren aan plaatselijke coffeeshops. De twee betrokken ministeries willen weten wat daar formeel allemaal bij komt kijken. In het regeerakkoord is afgesproken op dit gebied een proef te houden in maximaal 10 gemeenten.

Minister Ernst Kuipers (VWS) heeft de Tweede Kamer gezegd dat de aanloopfase in Tilburg en Breda een half jaar moet gaan duren. Hij hoopt dat het experiment daarna uitgebreid kan worden naar nog eens acht gemeenten, en wellicht ook naar een stadsdeel in Amsterdam. Belangrijke voorwaarde voor het wietexperiment is dat de overlast beperkt blijft en het voor politie en justitie te handhaven is, zegt het kabinet.

Op dit moment is het nog steeds strafbaar zelf cannabis te kweken voor eigen gebruik, zelfs als dat gebeurt op basis van een advies van een arts. Maar kleine hoeveelheden worden in de praktijk door de overheid gedoogd. Medicinale cannabis is wel toegestaan, maar wordt door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed. Eind 2021 bleek uit onderzoek dat maar 1 op de 14 mensen die cannabis gebruiken het als medicijn haalt bij de apotheek. De meesten gaan ervoor naar de coffeeshop.

MS Vereniging Nederland wil onderzoek laten doen naar de effectiviteit en de – gedeeltelijke – vergoeding van medicinale cannabis uit de – aanvullende – zorgverzekering.

Bronnen onder meer

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/02/22/aanloopfase-wietexperiment-op-kleine-schaal-in-tilburg-en-breda
https://www.tilburg.nl/nieuws/item/aanloopfase-wietexperiment-start-eind-2023-in-tilburg-en-breda/
https://msweb.nl/actueel/nieuws/experiment-wiet/
https://msweb.nl/wat-is-ms/behandeling/alternatieve-behandelingen/cannabis/cannabis/
https://msweb.nl/wat-is-ms/behandeling/alternatieve-behandelingen/cannabis/medicinale-cannabis-niet-uit-apotheek/
https://msweb.nl/wat-is-ms/behandeling/alternatieve-behandelingen/cannabis/geheimen-van-cannabis-ontrafelt/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *