Ook kritiek onderzoekstoetsers op publicaties over MS-gen

De publicaties over de ontdekking van een MS veroorzakend gen heeft niet alleen kritiek gekregen van vele wetenschappers in het land, MS-patiënten en voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland. Ook de bekende onderzoek-toetsers Tijs Stehmann en Lester du Perron van de website Dokter Media zijn er duidelijk niet over te spreken.

Ook kritiek onderzoekstoetsers op publicaties over MS-genDe publicaties hadden als bron de onderzoeker Geert Poelmans van het Universitair Medisch Centrum Radboud in Nijmegen en het Nationaal MS Fonds (NMSF). Van vele kanten is daarop gereageerd in de zin van: ‘onvoldoende onderbouwd’, ‘voortijdig gemeld want zonder onderzoeksrapport’, ‘kennelijk uitsluitend bedoeld ter ondersteuning van de collectieweek van NMSF’. Op https://doktermedia.nl/reviews/ komen Stehman en Du Perron tot een gelijkgestemd oordeel.

Zij zeggen daar over de berichtgeving onder meer: “niet geheel duidelijk (…), de reden van het juist nu verschijnen van het nieuws lijkt niet zo zeer (alleen) de inhoud van het onderzoek, maar vooral (ook) de start van de collecteweek voor MS (…) minder groot nieuws dan in eerste instantie gedacht“.

In soortgelijke bewoordingen lieten de mensen van Dokter Media zich uit op BNR Nieuwsradio, terug te luisteren via https://www.bnr.nl/podcast/

Dokter Media staat genoteerd als een onafhankelijke website met als doel “op een simpele, begrijpelijke en zo objectief mogelijke manier een bijdrage te leveren aan de interpretatie van medische nieuwsberichten”.

Bronnen: www.doktermedia.nl en BNR Nieuwsradio

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.