Ook internationaal aantal MS-patiënten fors hoger

De internationale MS-federatie MSIF gaat over vier maanden – september 2020 is het mikpunt – nieuwe cijfers bekendmaken over de aantallen mensen met MS in de wereld.

Aan te nemen valt dat dan niet alleen blijkt dat dit aantal in Nederland fors hoger ligt dan tot nog toe aangenomen, zoals een paar weken geleden gesignaleerd door MS Vereniging Nederland. Waarschijnlijk zal dezelfde trend waarneembaar zijn in heel West-Europa en Noord-Amerika.

Coronavirus, getallen en MS-remmersHet aantal mensen met MS is in Nederland niet 1 op de 1000, maar misschien wel 1 op 500. Zo blijkt uit speurwerk van MS Vereniging Nederland. En dus zijn er geen 17.000 MS-patiënten in ons land,maar misschien wel 34.000.

De actie van de MSIF heeft overigens waarschijnlijk niet direct iets met Nederland te maken maar omdat intussen ook dezelfde trend is gesignaleerd in het moederland van de MSIF, het Verenigd Koninkrijk. Het hoofdkantoor van de MSIF is in Londen gevestigd.

Op de website van de MSIF is sinds een maand de laatste informatie te lezen over de Britse cijfers. Verzameld door de Britse MS Vereniging, in samenwerking met de Britse overheid: ook daar niet langer meer ongeveer 1 op 1000 maar 1 op 500.

Redenen

“De nieuwe cijfers betekenen niet dat het risico op het ontwikkelen van MS is toegenomen”, zo is te lezen op de MSIF-site. “Een stijging van het aantal kan duiden op verbeteringen in de manier waarop MS wordt gediagnosticeerd, betere medische gegevens en het feit dat mensen langer met MS leven”. Dit komt volledig overeen met de informatie in het uitvoerige MSweb-bericht over de Nederlandse cijfers (zie ‘Niet-1-op-1000-maar-1-op-500-heeft-ms-2‘). Daarin zijn naar aanleiding van publicaties in Denemarken en Zwitserland als redenen voor de gestegen cijfers genoemd “de groei van de bevolking, het ouder worden van alle mensen inclusief de mensen met MS, en nauwkeuriger diagnosemethoden”.

De MSIF is een wereldwijd netwerk van MS-organisaties. Ze heeft 48 leden. Voor Nederland is de Stichting MS Research aangesloten. MS Vereniging Nederland doet al enige tijd pogingen om als enige vereniging van MS-patiënten in ons land ook lid te worden. Een MSIF-beslissing daarover valt waarschijnlijk binnenkort.

De aantallen MS-patiënten zijn terug te vinden in de gezaghebbende MS Atlas 2013, een gezamenlijk project van de MSIF en de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organisation; WHO). Deze MS Atlas is in een Nederlandse versie beschikbaar via de Stichting MS Research.

Bronnen: MS Vereniging Nederland, redactie MSweb en  www.msif.org/news/2020/04/01/significantly-more-people-living-with-ms-in-the-uk-than-previously-thought/

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.