Europees onderzoek naar TEVA, fabrikant van Copaxone

De Europese Commissie onderzoekt of het farmaceutisch bedrijf Teva met zijn RRMS -medicament Copaxone de regels van de Europese Unie (EU) heeft overtreden. De Europese Commissie is het uitvoerende orgaan van de EU. In een officieel bulletin van de Commissie staat dat het onderzoek gaat over mogelijke blokkades door Teva van concurrentie voor dit medicament.

NRC Handelsblad - Onderzoek fabrikant TEVA
NRC Handelsblad, 5 maart 2021 – Brussel begint onderzoek naar farmaceut TEVA

In het bulletin zegt de Europese mededingingscommissaris Margrethe Vestager (Denemarken; liberale partij Radikale Venstre) onder meer: “Multiple sclerose is een chronische ziekte die het dagelijks leven van meer dan een half miljoen Europeanen treft en een levenslange behandeling nodig heeft. Ondanks grote inspanningen van de wetenschappelijke gemeenschap heeft de mensheid nog geen behandeling gevonden voor deze ziekte, die nog steeds ongeneeslijk is. Het is daarom van het grootste belang om een gezonde concurrentie te behouden op de markt voor beschikbare geneesmiddelen die gericht zijn op het vertragen van de ziekte en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten”.

In dit kader vindt de commissaris het belangrijk dat bedrijven goed kunnen concurreren op dit gebied, om zo te bereiken dat er zoveel mogelijk nieuwe betaalbare behandelingen ontstaan. “We hebben besloten om een diepgaand onderzoek te starten om na te gaan of Teva de markttoegang van concurrenten van zijn kaskraker Copaxone heeft geblokkeerd of vertraagd, ten nadele van patiënten en gezondheidssystemen”.

Het is niet voor het eerst dat eurocommissaris Margrethe Vestager het concern Teva aanpakt. Eerder kreeg het miljoenen euro boete vanwege het uitstellen van het op de markt brengen van een goedkopere versie van het slaapstoornismedicijn modafinil. De mededingingscommissaris trok voorts onder meer de aandacht met haar acties tegen Google, Amazon.com, Apple, Gazprom, Starbucks, Fiat en Cyprus Airways.

Glatirameeracetaat

Het EU-bulletin legt uitvoerig uit dat al in 2015 het basisoctrooi van Teva is verlopen op glatirameeracetaat, het hoofdbestanddeel van Copaxone. Onderzocht wordt nu of Teva, na het verstrijken van het octrooi, “de marktexclusiviteit van Copaxone kunstmatig heeft verlengd”, bijvoorbeeld door het aanvragen van deelpatenten. Daarnaast is de vraag of Teva “een communicatiecampagne heeft gevoerd om het gebruik van concurrerende glatirameeracetaatproducten onnodig te belemmeren”.

Intussen heeft de informatie over dit onderzoek de aandacht aandacht gekregen in en op diverse media, uitvoerig in het Nederlands dagblad NRC van vrijdag 5 maart 2021. Dat voegde aan de beschuldiging toe dat “de farmaceut concurrerende medicijnen mogelijk in diskrediet heeft gebracht bij ziekenhuizen en hulpverleners, bijvoorbeeld door ten onrechte te suggereren dat er gezondheidsrisico’s aan die medicijnen kleven”.

Volgens het NRC-artikel maakte Teva in 2013 een omzet van $ 4,3 miljard met de verkoop van Copaxone en is die omzet in het nu lopende jaar naar verwachting zo’n $ 1 miljard. NRC voegt eraan toe dat Teva eerder een zaak over Copaxone heeft verloren voor het Amerikaanse Hooggerechtshof waarin het had geclaimd dat het patent op Copaxone ‘oneindig’ zou zijn.

Bronnen: onder meer de EU, het ANP en NRC. Zie ook: https://ec.europa.eu/commission/ en https://www.europa-nu.nl/

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.