Onderzoek naar snellere MRI-scans

Onderzoekers van de afdeling Radiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Leidse universiteit zelf en het elektronicaconcern Philips proberen het maken van MRI-scans aanzienlijk sneller te laten verlopen.

mri-scan bij een ms-patiëntMRI staat voor Magnetic Resonance Imaging (MRI). Met die methodiek is bijvoorbeeld aan de hersenen van iemand te zien of sprake is van MS. Voor zo’n diagnose moet je nu meestal een kwartier tot drie kwartier stil liggen in een nauw apparaat dat veel geluid maakt. De onderzoekers werken aan een methode om die tijd tot 5 minuten te beperken. Efficiënter en aangenamer.

Om die versnelde beeldanalyses mogelijk te maken, is nieuwe computer-software nodig. Daarvoor hebbende onderzoekers nu € 2 miljoen gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze instantie valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en heeft jaarlijks ongeveer € 1 miljard beschikbaar voor onderzoek in Nederland. De huidige voorzitter is de bekende internist en hoogleraar geneeskunde Marcel Levi.

Bronnen

https://www.lumc.nl/over-het-lumc/actueel/2023/januari/artificial-intelligence-project-om-mri-scans-te-versnellen-ontvangt-2-miljoen-euro/
https://www.skipr.nl/nieuws/lumc-en-philips-krijgen-2-miljoen-voor-mri-scan-in-vijf-minuten/
https://msweb.nl/wat-is-ms/diagnose/alles-over-de-mri-scan/alle-artikelen-over-de-mri-scan/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *