Onderzoek naar ervaring MS-patiënten met zorgverlening

MS Vereniging Nederland laat onderzoek doen naar de ervaring van MS-patiënten met de aan hen verleende zorg. Uitvoerder van het onderzoek is Vilans, bekend als ‘kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning’. Samen met de vereniging heeft Vilans een vragenlijst ontwikkeld.

zorgakkoordMet de verspreiding daarvan is intussen begonnen via een mail van de vereniging. In die mail staat dat MS Vereniging Nederland de resultaten van het onderzoek wil gebruiken “om de zorg, behandeling en ondersteuning voor mensen met MS te verbeteren.”

Vandaar bijvoorbeeld vragen naar wie voor de betrokken MS-patiënt de belangrijkste zorgverleners zijn. Dat varieert van huisarts via neuroloog en MS-verpleegkundige tot revalidatiearts. Ook wordt gevraagd of dat contact goed loopt, of er knelpunten zijn of tekorten.

Een van de vragen in dit verband is of het idee bestaat een bepaalde behandeling voor MS niet te hebben gekregen, terwijl die naar het oordeel van de patiënt wel nodig zou zijn geweest. Bovendien is in de vragenlijst aan te geven of de verschillende behandelaren voldoende met elkaar afstemmen.

Het formulier bevat ook enkele algemene vragen, zoals wanneer zich de eerste klachten van MS hebben voorgedaan, wanneer de diagnose is gesteld en wat de diagnose precies is.

Bron: MS Vereniging Nederland

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik doe graag mee, kan ik mij zelf aanmelden voor de vragenlijst?
    Mijn ervaringen zijn niet onverdeeld positief, iedereen doet zijn best, maar dat het ziekenhuis-systeem geeft mij vaak het gevoel dat ik alleen maar een declaratienummer ben: afspraken worden van locatie verplaatst op het laatste moment,ik moet zelf extra bellen omdat gemaakte afspraken toch niet zijn ingepland, MRI is nog niet beoordeeld als ik op gesprek ben bij specialist, MS verpleegkundige zit als een soort secetaresse tussen mij en de vragen aan de arts, ik voel spanningen tussen de medewerkers van verschillende afdelingen, arts doet weinig zelf aan lichamelijkonderzoek/ uitleg/ advies want multidisciplinair team, dus ik mag tien keer in plaats van 1 keer langskomen, ik krijg ook het gevoel dat de arts mij niet herkent en het dossier niet goed leest voor een gesprek en er staan flinke fouten in mijn dossier die ik niet kan laten verwijderen.
    Het lijkt dus goed geregeld allemaal, maar ik voel mij 100% verloren in dit systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *