Omstreden Stamcelinstituut opgeheven

De directie van het omstreden Stamcelinstituut in Eindhoven heeft besloten de instelling op te heffen. De deuren zijn gesloten, het instituut is uitgeschreven uit het register van de Kamer van Koophandel, het telefoonnummer geblokkeerd en de website uit de lucht gehaald. Na die constatering en omdat het instituut daarmee geen feitelijke zorg meer verleent heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de formele toezichtprocedure gestaakt.

Stamcelinstituut opgeheven
Omstreden Stamcelinstituut opgeheven

IGJ is onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zij was de procedure in september 2020 begonnen na klachten over het niveau van zorgverlening. Het Stamcelinstituut Eindhoven was een half jaar eerder gestart als een bemiddelingsbureau voor stamceltransplantatie van zieken in klinieken in Mexico en Costa Rica.

Aanvankelijk kon dat ook voor mensen met MS. Volgens de Medische Adviescommissie van MS Vereniging Nederland werken de betrokken klinieken echter met een onverantwoord risicovolle methode. Op dringend verzoek van de vereniging heeft het instituut de zorg aan MS-patiënten toen opgeschort (zie msweb.nl/actueel/dossiers/stamcelbehandeling/stamcelinstituut-sluit-route-voor-ms/ ). Het ging overigens om onverzekerde en dus zelf te betalen zorg.

Vervolgens bleek uit een onderzoeksrapport van de IGJ dat het Eindhovense instituut ook voor andere ziekten en gebreken niet was aan te bevelen. De inspectie gaf het instituut namelijk 22 onvoldoendes, met de eis uiterlijk in maart 2021 verbetering aan te tonen (zie msweb.nl/actueel/nieuws/stamcelinstituut-eindhoven-22-onvoldoendes/ ). Aan die eis heeft het instituut ondanks een nadrukkelijke toezegging hiertoe nooit voldaan.

Naam directeur

De IGJ laat weten dat de rapporten over deze zorgaanbieder vijf jaar lang te lezen zullen blijven op de website van de inspectie (www.igj.nl). Dit zonder vermelding van persoonsnamen. “Dat is om een negatieve historie niet al te lang nadelig te laten zijn voor zorgaanbieders”, aldus een woordvoerder van de inspectie. Om die reden en op verzoek van de directeur van het voormalige instituut zelf, heeft MSweb intussen ook de persoonsnaam van hem verwijderd uit de eerder op MSweb verschenen publicaties.

Bronnen: onder meer Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de directeur van het voormalige Stamcelinstituut in Eindhoven.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.