In St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht vond eerste behandeling plaats

Tot voor kort was er geen geregistreerd geneesmiddel voor PP MS. Na langdurig onderzoek werd eind vorig jaar voor het eerst een geneesmiddel voor PP MS geregistreerd: Ocrelizumab (Ocrevus®).

Ocrelizumab: middel tegen PP MSSinds kort is nu ook de vergoeding hiervan via de basisverzekering een feit. Het St. Antonius MS Centrum was erop voorbereid en patiënten die ervoor in aanmerking komen kunnen nu starten met deze nieuwe behandeling.

Voor wie

Mensen met een actieve RR MS én mensen met een vroege PP MS komen in aanmerking voor deze nieuwe behandeling. Dat zijn patiënten bij wie sprake is van actieve ontstekingen. Naar verwachting kunnen dit jaar circa 30 tot 40 patiënten van het St. Antonius starten met deze nieuwe behandeling.

Mevrouw Merten-Fokkema is een van hen en kreeg maandag als eerste patiënt in het St. Antonius het nieuwe geneesmiddel toegediend. “Ik heb hier zo lang op moeten wachten en nu ineens is het dan zo ver. En het ging nu ook ineens heel snel. Vorige week op de poli spraken we erover dat er iets nieuws kwam en nu lig ik hier al. Ik ben zó blij!”

De behandeling

Voor deze behandeling komen patiënten eens per half jaar naar het ziekenhuis waar ze het nieuwe geneesmiddel via een infuus toegediend krijgen. De behandeling zorgt ervoor dat de ontstekingen en de aanvallen op het zenuwstelsel verminderen en de progressie van de ziekte vertraagt . Gemiddeld zes tot twaalf maanden na de eerste behandeling zijn de eerste resultaten  merkbaar voor patiënten.

Neuroloog dr. Stephan Frequin van het St. Antonius Ziekenhuis: “We hebben vanuit het St. Antonius een bijdrage geleverd aan het trial onderzoek met Ocrelizumab voor deze vorm van MS. We zijn dan ook enorm verheugd dat we na al die jaren eindelijk voor deze bijzondere MS-patiëntengroep een goede behandeloptie kunnen aanbieden.”

St. Antonius MS Centrum

Het MS Centrum van het St. Antonius is een van de grotere MS-centra in Nederland waar deze nieuwe behandeling wordt gegeven. Het centrum is erkend als expertisecentrum voor MS door STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen). Patiënten worden bijgestaan door een multidisciplinair team van neurologen, MS-verpleegkundigen, revalidatieartsen, urologen, oogartsen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, psychologen en maatschappelijk medewerkers.

Om nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van MS te kunnen ontwikkelen, is uitgebreid onderzoek onmisbaar. Daarom neemt het St. Antonius MS centrum actief deel aan diverse studies met nieuwe medicijnen om zo bij te dragen aan een toekomst waarin de ziekte vertraagd en mogelijk zelfs gestopt kan worden.

Bron: St Antonius

 

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Mijn vraag is dit(Ocrevus®) Ocrelizumab waarom er wel aangegeven wordt dat dit medicijn voor beginnende ppms patiënten is . Maar werkt het ook op patiënten die al langer ppms hebben of zijn daar geen ervaringen mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.