Onderzoek naar nut van cursussen ‘mindfulness’

Het MS-centrum Amsterdam onderzoekt of cursussen ‘mindfulness’ van nut kunnen zijn voor mensen met MS die denkproblemen ondervinden, ook wel cognitieve stoornissen genoemd.

Nut cursus 'mindfulness'‘Mindfulness’ is Engels voor bewustwording van de eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten. Onder dit begrip zijn cursussen ontwikkeld waar mensen vooral heel goed leren om de aandacht te controleren.

Oorspronkelijk is ‘mindfulness’ ontwikkeld om depressies aan te pakken, somberheid. Maar er zijn de afgelopen jaren meer mogelijkheden van toepassing bekeken. Zo zou ‘mindfulness’ mogelijk ook een methode kunnen zijn om mensen met MS te helpen hun cognitie-problemen te verminderen.

Neuropsychologisch onderzoekster drs. Ilse Nauta van het MS-centrum Amsterdam beziet dit nu, samen met andere methoden, en wel in een studieproject dat de codenaam REMND-MS heeft.

Eerder is bij gezonde mensen bezien of ‘mindfulness’ effect kan hebben op het denkvermogen. Daarbij is gebleken dat deze methode invloed kan hebben op met name de aandacht. Drs. Ilse Nauta denkt dat het dan ook voor mensen met MS mogelijk heilzaam kan zijn.

“Met mindfulness zorg je voor meer rust en ruimte in het hoofd, waarbij de gedachten minder afdwalen”, aldus deze onderzoekster. “In het dagelijks leven zijn we vaak met iets bezig, terwijl we met de gedachten ergens anders zijn. Iets wat eerder is gebeurd of wat nog komen gaat.  Daardoor zijn we minder aanwezig op het moment zelf. Daar iets aan doen kan erg belangrijk zijn als iemand last heeft van concentratie- of aandachtproblemen”.

Lees over het studieproject REMIND-MS en de onderzoekster Ilse Nauta in nummer 3, 2018 van MSzien. Wie belangstelling heeft kan zich aanmelden via remindms@vumc.nl.

Alle voorwaarden zijn te vinden in een eerdere publicatie over dit project: www.msweb.nl/actueel/oproepen/remind-ms-onderzoek-gestart/.

Bron: redactie MSzien; september 2018

 

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *