Nieuwe voorwaarden bij gebruik MS medicijn Lemtrada

Op de website College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verscheen op 28 januari 2020 een bericht over het gebruik van het MS medicijn Lemtrada (alemtuzumab). Voor het voorschrijven en het gebruik van het medicijn alemtuzumab (Lemtrada) is een aantal nieuwe voorwaarden vastgesteld.

Nieuwe voorwaarden bij gebruik MS medicijn LemtradaHet medicijn kan namelijk tijdens of kort na het infuus ernstige en soms fatale bijwerkingen geven. Het gaat daarbij om problemen met het hart of de bloedvaten, zoals een hersenbloeding of een hartinfarct. Ook kan het medicijn een aantal ziektes veroorzaken aan het afweersysteem.

Het medicijn alemtuzumab wordt gebruikt bij volwassenen met een zeer actieve vorm van RRMS. Het middel geneest MS niet, maar kan het aantal MS-aanvallen (relapses) verminderen. Het kan ook worden gebruikt om bepaalde symptomen van de ziekte te verminderen.

Advies aan patiënten

Bent u onlangs behandeld met het medicijn alemtuzumab? En ervaart u ernstige klachten? Neem dan direct contact op met uw arts. Denk daarbij aan symptomen zoals:

  • pijn op de borst
  • moeite met ademhalen
  • ophoesten van bloed
  • een scheve mond
  • plotselinge ernstige hoofdpijn, krachtsverlies aan één zijde
  • problemen met praten of nekpijn
  • een gele huid of ogen
  • donkere urine
  • snel bloeden of blauwe plekken krijgen
  • koorts met opgezwollen klieren

Advies aan zorgverleners

De indicatie voor alemtuzumab is ingeperkt. Gebruik het medicijn alleen bij patiënten die zeer actieve RRMS hebben, ondanks een volledige en adequate behandeling met ten minste één ziektemodificerende therapie, of bij patiënten met zich snel ontwikkelende ernstige RRMS.

Alemtuzumab mag niet langer gebruikt worden bij patiënten met o.a. ernstige actieve infecties, ongecontroleerde hypertensie, angina pectoris, gelijktijdige auto-immuunziekten anders dan MS en in het verleden een beroerte en/of myocardinfarct. (zie voor de volledigheid de DHPC).
Tijdens of kort na het infuus kunnen ernstige reacties optreden. Hou patiënten daarom in nauwgezet in de gaten.

Na het laatste infuus moeten patiënten ten minste 48 maanden gemonitord worden op auto-immuun aandoeningen. Waarschuw uw patiënt dat deze aandoeningen ook later dan 48 maanden na het laatste infuus kunnen optreden.

Brief met risico-informatie

De firma Sanofi Genzyme heeft een brief over dit onderwerp verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd aan neurologen, verpleegkundig specialisten Neurologie, MS-verpleegkundigen en ziekenhuisapothekers (plus alle genoemde zorgverleners in opleiding).

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren met een DHPC op de hoogte gebracht.

Bronnen: cbg-meb.nl en www.ema.europa.eu/ en farmacotherapeutischkompas.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.