Nieuwe middelen op komst tegen relapsing remitting  multiple sclerose ( RRMS )

De kans is groot dat in de loop van dit jaar enkele nieuwe middelen ter beschikking komen tegen Relapsing Remitting Multiple Sclerose  (RRMS). De farmaceut Novartis heeft Europese goedkeuring gekregen voor het middel Kesimpta® (werkzame stof ofatumumab). Biogen heeft het fiat ontvangen voor een nieuwe methode om Tysabri® (natalizumab) toe te dienen.

recept medicijnenKesimpta is een middel in de categorie ‘B-celtherapie’. Het kan ziekte-activiteit aantoonbaar sterk vertragen en zelfs stopzetten. Een patiënt kan het middel zelf inspuiten. Novartis heeft hiervoor een injectiepen beschikbaar. Eerder was Kesimpta al beschikbaar in onder meer de Verenigde Staten en Japan.

Volgens enkele door MSweb geraadpleegde MS-neurologen is Kesimpta weliswaar geen wondermiddel – “Het werkt namelijk op een vergelijkbare manier als ocrelizumab en rituximab” – maar is het grote gemak dat voor een patiënt één zelf in te nemen injectie per maand volstaat. “Zeker in deze coronatijd een pluspunt”. Daarnaast achten deze zorgverleners ofatumumab aantoonbaar werkzamer dan bijvoorbeeld teriflunomide.

Standpunt MS-werkgroep

De MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) heeft ook al een positief standpunt ingenomen over het voorschrijven van ofatumumab. Dit in het bijzonder voor RRMS-patiënten met ernstige invaliditeit en een vrij snel herhaalde terugval. Daarbij plaatst de werkgroep de kanttekening dat nog onduidelijk is hoe lang behandeling met ofatumumab voort te zetten en wat de effecten en risico’s zijn op langere termijn.

Tysabri

Ook de nieuwe methode voor toepassing van Tysabri voorziet in een onderhuidse injectie.Tot nog toe was het middel alleen via de bloedbaan in te brengen. Aangetoond is inmiddels dat de injectie net zo veilig en effectief is als het bloedbaaninfuus. Deze injectie kan iemand met MS overigens – nog – niet zelf zetten. Daarvoor is dus nog tussenkomst van een zorgverlener nodig, al hoeft dat niet per se iemand te zijn van de eigen MS poli.

Vergoeding

Het wachten is nu wat ons land betreft op het oordeel van het Zorginstituut Nederland (ZiN). Pas als daar het groene licht wordt gegeven kan de overheid de middelen ter vergoeding laten opnemen in het basispakket van de zorgverzekeringen. Dat zal naar verwachting vanaf het derde kwartaal 2021 mogelijk het geval zijn, tenzij het instituut de kosten van het middel onevenredig hoog vindt..

Bronnen onder meer: MSweb, persbericht Novartis, bericht Biogen, het Europees Medicijn Agentschap, Multiple Sclerosis News Today. Het bericht is gecheckt bij onder andere de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN)

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.